Leegstand te lijf!

Met dank overgenomen van K. (Kees) Verhoeven i, gepubliceerd op zaterdag 26 maart 2011, 5:44.

Leegstand is verspilling van geld en ruimte. Helaas neemt het fenomeen verschillende (groeiende) gestalten aan.

Spookdorpen en Vogelaarwijken

In regio's met een dalende bevolking staan steeds meer huizen leeg. Soms gaat dat zo ver dat heuse spookdorpen ontstaan. Daarom deed D66 eerder voorstellen om de zogenoemde krimpgebieden zo aantrekkelijk mogelijk te houden.

Ook in oude stadswijken staan veel woningen leeg, soms zelfs complete woonblokken. Deze complexen stonden op de nominatie om gerenoveerd te worden en de bevolking werd al uit geplaatst. Maar door de crisis stelden woningcorporaties deze plannen uit. Met leegstand als gevolg.

Omdat deze Vogelaarwijken vaak in studentensteden gelegen zijn, heeft D66 geopperd er studenten te huisvesten. In aanvulling daarop biedt ook wonen boven winkels kansen voor studenten.

Bedrijventerreinen en kantoorpanden

Ook bedrijventerreinen staan in toenemende mate leeg. Gelukkig hebben vorige kabinetten actie ondernomen en is een start gemaakt met het opknappen en ombouwen van deze terreinen. Zodat ze weer een functie krijgen. Indien dat niet meer lukt, is sloop de enige optie.

Eenzelfde aanpak is nodig voor het groeiende leger kantoorpanden. Want liefst zes miljoen vierkante meter staat leeg. Duizend voetbalvelden vol, een op de zes gebouwen. Een deel is (tijdelijke) leegstand maar ongeveer een derde is al langer dan twee jaar ongebruikt. Het was dan ook goed dat het kabinet onlangs een actieplan presenteerde. Maar het is een gemiste kans dat concrete maatregelen uit lijken te blijven.

Daarom heeft D66 een achtpuntenplan aangeboden aan minister Schultz. Het is nu aan het kabinet, en anders aan de Tweede Kamer, om een aantal van deze maatregelen over te nemen. Wordt vervolgd.