De Boer vs Jansen: leegstand kantoren - Hoofdinhoud
dubbelcolumn op nvm.nl d.d. 28 maart
Dag Betty, ik ben het heel erg met je eens dat actief leegstandsbeleid nu hard nodig is. Niet alleen bij kantoren, maar ook bij bedrijfshuisvesting, winkels en maatschappelijk vastgoed. Zoals je weet zou ik graag zien dat de leegstandsverordening uit de wet Kraken en Leegstand meer tanden krijgt en minder vrijblijvend wordt. Daarvoor heb ik bij de behandeling van de wet al een aantal voorstellen gedaan. Op 25 februari hebben we daar nog een aantal nieuwe ideeën aan toegevoegd.
Het creëren van fiscale prikkels die hergebruik bevorderen in plaats van leegstand is er een van, daar zijn we het dus over eens. Ook pleit ik voor een Bouwbesluit-light voor renovatie van bestaande gebouwen, waarbij het uitgangspunt is: veiligheid, gezondheid en milieukwaliteiten van het gebouw moeten waar economisch mogelijk verbeterd worden (tot maximaal het nieuwbouwniveau). Maar waar dat op grond van de gebouweigenschappen onbetaalbaar of zelfs fysiek onmogelijk is hoef je niet per se tot het nieuwbouwniveau te gaan. Zo wordt hergebruik eenvoudiger.
Ik was gisteren bij een leegstandsdebat, georganiseerd door het Nederlands Architectuur Instituut in Rotterdam. Daar presenteerde de architect Duzan Doepel een prachtig voorbeeld van hergebruik: het HAKA gebouw in Rotterdam. Hij richtte de begane grond in met uitsluitend hergebruikte materialen, inclusief 70 kuub oude kleding als akoestisch element. Een aantal werkloze Rotterdammers deed het grootste deel van het werk, als reintegratieproject. Het resultaat laat zien dat hergebruik veel meer kan zijn dat het opnieuw benutten van vierkante meters gebouw. Klasse.
Groeten, Paulus