Stimuleer innovatieve regio's

Met dank overgenomen van K. (Kees) Verhoeven i, gepubliceerd op vrijdag 1 april 2011, 5:06.

Zonder kennis en innovatie geen ontwikkeling van onze economie, werkgelegenheid en koopkracht. Als Nederland mee wil doen in de wereld, dan moeten we investeren in onderwijs en onderzoek. In nieuwe producten en technieken.

Dat geldt natuurlijk voor bedrijven, maar ook voor de overheid. Want omdat investeringen in kennis en innovatie zich pas laat in winst uitbetalen, moet ook de overheid een rol spelen. Door initiatieven te stimuleren en door dingen mogelijk te maken.

Daarom voert het kabinet gericht innovatiebeleid. Minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (ELI) heeft daarbij negen economische 'topsectoren' aangewezen, zoals water en chemie. Die mogen samen anderhalf miljard euro verdelen. Te besteden aan innovatieve (onderzoeks)projecten.

Zelfs in bezuinigingstijd is anderhalf miljard euro karig. En in internationaal opzicht zelfs 'peanuts'. Na het schrappen van innovatiebudgetten in het Regeerakkoord, zijn de overgebleven budgetten bijeengeharkt met een nieuw etiket erop. In feite dus een sigaar uit eigen doos. Of oude wijn in nieuwe zakken. Dat doet hooguit denken aan een borreltafeleconomie. En daar is niemand mee geholpen.

Behalve over geld gaat het ook over de juiste keuzes. En minister Verhagen kiest voor traditionele bedrijfstakken en grote gevestigde bedrijven. Dat is weinig vernieuwend.

D66 heeft daarom gepleit voor een regionale focus. Want innovatie komt uit de regio. Geografische nabijheid is namelijk voorwaarde voor samenwerking tussen producenten, toeleveranciers, uitvinders, scholen, universiteiten, topinstituten en (regionale) overheden. En juist uit die intensieve samenwerking komen nieuwe producten en bedrijven voort.

Dat zie je in Brainport Eindhoven waar de beste chipmachines ter wereld gemaakt worden. Of in Foodvalley Wageningen waar voedseltechnologie van wereldklasse huist.

Om de kracht van regio's beter te benutten, heeft D66 minister Verhagen verzocht om in de actieagenda's aandacht te besteden voor de regionale invalshoek. Lees hier de volledige inbreng tijdens het debat.