Hervormen die handel

Met dank overgenomen van K. (Kees) Verhoeven i, gepubliceerd op zaterdag 15 januari 2011, 11:56.

Nu de kabinetsplannen zijn neergedaald, is het gelukkig gedaan met de stilte. Uit verschillende hoeken komen voorstellen om de woningmarkt te hervormen.

Zo wil de Amsterdamse woningwethouder Ossel sociale woningen met huren tot 1.000 euro euro gaan aanbieden. Dit om de doorstroming te bevorderen door het scheefwoon-probleem (veel verdienen, weinig huur betalen) aan te pakken.

Een dag eerder stelde makelaars-voorman Ger Hukker in de Volkskrant dat het tijd is voor een gezamenlijk reddingsplan voor de woningmarkt. Inclusief het H-woord (de hypotheekrenteaftrek). Corporatie-baas Calon ziet dit wel zitten, net als zijn collega's van de Woonbond (huurders) en de Vereniging Eigen Huis (woningbezitters). Alleen de bouwers en de ontwikkelaars willen (nog) niet meedoen.

Omdat het kabinet Rutte de woningmarkt op slot heeft gegooid, is het een goede zaak dat de markt nu zelf in beweging komt. Het sluit ook aan bij de wens van de voltallige oppositie om te komen tot een Nationaal Woonakkoord (motie Cohen/Pechtold).

Marc Calon van Aedes opperde dat de gesprekken maar achter dichte deuren moesten plaatsvinden. In plaats van achterkamertjes ziet D66 liever openheid. Maar enig begrip voor gesloten gepolder is toch op zijn plaats. De woningmarkt is immers zo gepolitiseerd dat voor rationale overwegingen weinig plek is. Daar moet verandering in komen.

Vooruit dus maar weer. Laat makelaars, eigenaren, huurders, corporaties en liefst ook bouwers dan maar in het geheim aan een gezamenlijk reddingsplan werken. Als dit klaar is, zal ik het met open armen ontvangen. En vervolgens zal ik minister Donner vragen het met een open blik te bekijken!