Harmoniseren van asielprocedures voorkomt asielloterij

Met dank overgenomen van E. (Emine) Bozkurt i, gepubliceerd op woensdag 6 april 2011.

"Harmoniseren van asielprocedures voorkomt een asielloterij en moet recht geven aan diegenen die het moeten krijgen en het zal uiteindelijk kosten besparen", zegt PvdA-Europarlementariër Emine Bozkurt.

Vandaag heeft het Europees Parlement ingestemd met het voorstel om de asielprocedures in de EU te wijzigen. Een nieuwe richtlijn moet vastleggen wanneer iemand in aanmerking komt voor een vluchtelingenstatus in de EU en regelt de bescherming van die vluchteling, op het gebied van wonen en sociale rechten in de lidstaten.

Procedures EU-lidstaten verschillen te veel

Nu verschillen de procedures in de bestaande EU-lidstaten te veel, waardoor een vluchteling soms 65% kans heeft asiel te krijgen in het ene land en 1% in het andere. "Het uitgangspunt hoort te zijn dat overal in de EU de behandeling van asielzoekers hetzelfde is. De procedures moeten helder en eenvoudig zijn. Dat voorkomt beroepsprocedures en ook extra kosten. Asielzoekers verdienen een eerlijke kans en een humane behandeling. Dit voorkomt eindeloze procedures en een verblijf van 10 jaar in een land voordat ze teruggestuurd worden", aldus Bozkurt.

Het Europees Parlement wil dat asiel een individueel recht blijft. Bozkurt: "Een land kan voor de een veilig zijn, voor een ander niet. Een land waar geen oorlog is kan nog steeds gevaarlijk zijn voor homoseksuelen of politieke oppositieleden."

Bozkurt is het niet eens met de plannen van Nederlandse regering om de asielzoeker zelf te laten aantonen dat hij geen beschermingsalternatieven had in het land van herkomst. "Dat kan indruisen tegen verdragen voor mensenrechten. Iemand die vervolgd wordt op basis van ras, etniciteit, seksuele voorkeur of politieke of religieuze overtuiging en vreest voor zijn leven, verdient een kans en veiligheid."

Tot slot stelt Bozkurt vast: "Te veel en te vaak wordt geroepen om strengere regels omdat Europa zou overstromen met vluchtelingen, terwijl de laatste jaar het aantal asielaanvragen juist is afgenomen en niet gestegen. Ook blijkt dat de lidstaten, die het hardst roepen, niet meteen de meeste vluchtelingen opvangen."