Stevige afspraken voor betere postsector

Met dank overgenomen van M.I. (Mariëtte) Hamer i, gepubliceerd op donderdag 7 april 2011.
Stevige afspraken voor betere postsector
Bron: Partij van de Arbeid

Foto Flickr / rhodes

De overheid moet harde afspraken maken met de postbedrijven zodat er snel goede arbeidsovereenkomsten komen. Om dat te realiseren dien ik samen met GroenLinks en SP een motie (pdf) in. Die moet ervoor zorgen dat werkgevers de harde eis krijgen om aan een vast percentage medewerkers een fatsoenlijk contract aan te bieden. Postbezorgers zijn geen wegwerpwerknemers en dat mogen postbedrijven nu weleens in hun oren gaan knopen.

Het is nog te vaak zo dat postbezorgers voor oneerlijke tarieven werken, ontslagen worden als ze ziek zijn en geen dag vakantie krijgen. De nieuwe 'Algemene Maatregel van Bestuur' (AmvB) van dit kabinet is te zacht om snel voldoende mensen aan meer zekerheid en fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden te helpen. In een Algemene Maatregel van Bestuur wordt vastgelegd hoe uitvoering moet worden gegeven aan een wet.

De huidige AmvB geeft te weinig garantie dat de bedrijven zich zullen inzetten voor een flinke en bestendige groei van het aantal arbeidsovereenkomsten binnen de postsector. Ik vind dat hier verandering in moet komen. De postbezorger wordt te vaak gezien als wegwerpmedewerker. Dat vind ik dieptreurig.

Nu is het mooi dat het kabinet ambities zegt te hebben, maar met ambities alleen komen we er niet, er moet nu eindelijk eens werk van gemaakt worden.

Daarom wil de PvdA dat de regering voor 16 april 2011 met een voorstel komt waarin klip en klaar staat dat werkgevers over moeten gaan op deugdelijke arbeidsovereenkomsten. In de CAO staan zogenaamde ingroeipercentages vermeld: een minimale hoeveelheid medewerkers die een postbedrijf een contract moet aanbieden. Met deze motie willen we verzekeren dat bedrijven hieraan gehouden worden.

Ik vind dat deze regel ook moet gelden voor de kleinere postbedrijven. Postbezorgers hebben recht op een eerlijk en fatsoenlijk contract.