Vrouwen verdienen extra steun na revoluties Noord Afrika

Met dank overgenomen van E. (Emine) Bozkurt i, gepubliceerd op donderdag 7 april 2011.

Vrouwen in Noord Afrika en het Midden Oosten verdienen extra steun vanuit Europa. Dat vindt het Europees Parlement vandaag. In een resolutie, mede opgesteld door PvdA-Europarlementariër Emine Bozkurt, roept het de nieuwe bestuurders in Tunesië, Egypte en andere Noord Afrikaanse landen op om de rechten van vrouwen te respecteren.

"In het machtsvacuüm dat in sommige landen is ontstaan na de revoluties, neemt het geweld tegen vrouwen toe. Verkrachtingen en gedwongen maagdelijkheid testen door militairen zijn aan de orde van de dag", verklaart Bozkurt.

"Dit soort praktijken veroordelen we heel scherp. Ze zijn absoluut ontoelaatbaar, de schuldigen moeten bestraft worden en de moedige vrouwen die dit aan de kaak stellen moeten beschermd worden tegen represailles."

In de nieuwe democratieën van Noord Afrika en het Midden Oosten is het noodzakelijk dat de rechten van vrouwen worden opgenomen in de nieuwe wetteksten. Tijdens het debat verzoekt Bozkurt deze landen ook nadrukkelijk vrouwen een rol te geven in de nieuwe maatschappij door ze te laten plaatsnemen in het parlement, de regering en constitutionele comités.

"Vanuit de EU kunnen we vrouwen in die revolutionaire landen heel goed helpen", stelt Bozkurt "We moeten in de eerste plaats onderwijs aan meisjes en vrouwen stimuleren en helpen om alle vormen van schadelijke traditionele praktijken, zoals genitale verminking, te bestrijden. Bovendien is economische onafhankelijkheid een speerpunt van emancipatie. Met het verschaffen van microkredieten kan de EU het ondernemerschap van vrouwen aanmoedigen en hun zelfstandigheid vergroten."