Eindelijk heldere voedseletiketten - Hoofdinhoud
Europarlementslid Gerben Jan Gerbrandy is verheugd dat er strengere regels komen voor voedingsetiketten.
Het EP wil dat in een oogopslag voor de consument duidelijk is hoeveel suiker, zout, (verzadigd) vet, transvetten, eiwitten en energie in het voedsel zit. Dit voorstel is vandaag in het Europees Parlement aangenomen. "Wat sommige producenten nu al vrijwillig doen, is straks verplicht voor de hele Europese markt van 500 miljoen consumenten", aldus Gerbrandy.
Houvast voor de consument
Volgens Gerbrandy dient een Europese norm voor voedingsetiketten als houvast voor de consument, die zo zelf een afgewogen keuze kan maken om een bepaald product wel of niet te kopen. "Wat we eten bepaalt voor een groot gedeelte hoe gezond we zijn. Daarom is het van groot belang dat op elk product eenduidig wordt vermeld wat er in zit".
Informatie op verpakking nu vaak misleidend
Op dit moment is de belangrijkste informatie over de voedingswaarden van een bepaald product niet altijd even helder voor de consument. Een voorbeeld hiervan is de vermelding van de hoeveelheid vet en energie van een product per portie, terwijl de grootte van deze porties vaak helemaal niet duidelijk is. Gerbrandy: "Met deze nieuwe Europese regels wordt de weergave van voedingswaarden voor elk product gelijk getrokken. Hierdoor weet de consument in het vervolg direct waar hij of zij aan toe is." Het EP verbiedt ook misleidende ingrediënten als nepkaas op pizza of fruityoghurt waar geen fruit in zit.
Ritueel slachten en palmolie
Gerbrandy is verheugd dat zijn voorstel over verplichte etikettering van onverdoofd geslacht vlees is aangenomen. Ook zijn voorstel om de oorsprong van plantaardige olie te vermelden, kreeg een ruime meerderheid. Hierdoor wordt het duidelijk voor de consument of er palmolie in het product zit. Palmolieplantages verdringen nog altijd het leefgebied van bijvoorbeeld de Orang Oetan.