PvdA hekelt bezuiniging op sociale werkplaats in bestuursakkoord

Met dank overgenomen van M.I. (Mariëtte) Hamer i, gepubliceerd op donderdag 21 april 2011.
PvdA hekelt bezuiniging op sociale werkplaats in bestuursakkoord
Bron: Partij van de Arbeid

De PvdA maakt zich grote zorgen of met de afspraken in het zogeheten bestuursakkoord de Wet Sociale Werkvoorziening (WSW) overeind kan blijven. Het concept-akkoord bevat afspraken die keihard uitpakken voor de meest kwetsbaren op de arbeidsmarkt. Het Centraal Planbureau heeft het kabinet al gewaarschuwd, dat wanneer de Sociale Werkvoorziening (SW) wordt afgesloten voor een groot deel van deze groep, deze mensen niet op eigen kracht hun weg kunnen vinden op de arbeidsmarkt. Helaas is daar niets mee gedaan.

Er wordt zowel fors bezuinigd op de WSW als op het geven van kansen aan deze mensen. Jongeren met een arbeidshandicap komen thuis te zitten. De PvdA wil mensen laten meedoen op de arbeidsmarkt en niet dat ze worden afgeschreven. Ook wordt deze groep getroffen door meerdere bezuinigingen, en het is nog onduidelijk hoe al deze maatregelen bij elkaar opgeteld uitpakken voor deze zeer kwetsbare groep. Ook het voorstel dat gehandicapte jongeren met een Wajong-uitkering straks geen inkomen en ondersteuning meer krijgen als ze thuis- of samenwonen, vindt de PvdA zeer slecht.

De financiële risico’s liggen eenzijdig bij de gemeente, de opgave voor re-integratie wordt groter en het budget minder; met de nu de beschikbare middelen voor de SW kan de sector niet eens in stand gehouden worden, en dan hebben we het nog niet eens over de cumulatieve effecten van de bezuinigingen waardoor er steeds meer cliënten bediend moeten worden met minder geld.

In het bestuursakkoord is nog steeds niet helemaal duidelijk of de bestaande regelingen Wet Werk en Bijstand, Wet Investeren in Jongeren, WSW en Wajong opgaan in één nieuwe regeling, of dat er toch weer een nieuwe regeling bij wordt verzonnen en er onder wordt geplakt. Wij willen juist liever minder dan meer regelingen, en willen graag de bestaande vervangen/afschaffen door één nieuwe.

Voor de lokale overheid staat de wens tot verdere decentralisatie voorop. Ook wij vinden dat daar waar sprake is van directe contacten met burgers, taken zoveel mogelijk decentraal moeten worden uitgevoerd op basis van gedecentraliseerd beleid. Vanuit dit uitgangspunt zijn wij ook voorstander van en enthousiast over één regeling voor de onderkant van de arbeidsmarkt en decentralisatie van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). Daarbij hoort dan ook een toereikend gedecentraliseerd budget bij, naast voldoende beleidsvrijheid en ontschotting. Het huidige regeringsbeleid en bestuursakkoord zijn onvoldoende gestoeld op deze gedachte.

Binnen de PvdA is een actiegroep gevormd van de PvdA-fractie in de Tweede Kamer en lokale bestuurders om deze plannen te wijzigen en de leden van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) op te roepen dit niet te ondersteunen.

De PvdA wil hier met spoed met het kabinet over debatteren.