Toekomstvast en evenwichtig

Met dank overgenomen van K. (Kees) Verhoeven i, gepubliceerd op vrijdag 22 april 2011, 2:30.

Bij de behandeling van de Structuurvisie van het ministerie van Infrastructuur & Milieu heeft D66 gepleit voor een toekomstvaste en evenwichtige inrichting van Nederland.

Structuurvisie

De structuurvisie is het document waarin het kabinet de hoofdlijnen schetst voor de Ruimtelijke Ordening van ons land. Dit klinkt abstract maar concreet gaat het om de juiste dingen op de juiste plek.

Een huis. Een winkel. Een voetbalveld. Een natuurgebied. Een weg. Het gaat erom dat mensen zulke voorzieningen goed kunnen gebruiken. Want anders raken deze in verval en staan ze leeg. Dit goed organiseren is een hele opgave, te meer daar ons ruimtegebruik steeds verandert met de tijd.

Toekomstvast en evenwichtig

Maatschappelijke en demografische veranderingen hebben een ruimtelijke weerslag. Internet maakt de wereld kleiner. Onze steden groeien en op het platteland wordt het stiller. Sommige regio's zitten met de gevolgen van een krimpende bevolking (leegloop geeft leegstand), terwijl andere gebieden juist kampen met krapte, bijvoorbeeld in de vorm van lange wachtlijsten voor een woning.

De inrichting van Nederland moet rekening houden met deze en toekomstige dynamiek. Uitgaan van oneindige groei en muurvaste bestemmingen kan niet meer. Er moet meer flexibiliteit worden ingebouwd. Zodat veranderende patronen tijdig kunnen worden opgevangen. Op dat punt steunt D66 de vereenvoudiging van het omgevingsrecht en de decentralisatie van ruimtelijk beleid naar gemeenten en provincies.

Tegelijk mag flexibiliteit geen synoniem worden voor verrommeling. Want in het wilde weg bouwen, leidt tot overdaad en aantasting van onze natuurgebieden. Zoals het Groene Hart. In ruimtelijk opzicht kent de markt immers geen maat. D66 wil geen business-case-politiek waarbij alles dat financieel haalbaar is, dus ook daadwerkelijk gebouwd wordt. Het is aan de overheid om -op basis van maatschappelijke afwegingen- ons kostbare natuur- en cultuurlandschap voldoende te behouden en beschermen.