Houd Nederland op de wereldkaart

Met dank overgenomen van K. (Kees) Verhoeven i, gepubliceerd op zaterdag 7 mei 2011, 2:03.

D66 heeft staatssecretaris Bleker van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (ELI) om opheldering gevraagd over de dreigende bezuiniging op het promotiebudget voor Nederland.

Volgens het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) zal 11 miljoen euro bezuinigd worden op de rijksbijdrage aan de collectieve promotie van Nederland als bestemming voor toeristen, zakenlieden en congressen. Dat is meer dan de helft van het huidige budget.

Fifty-fifty

Nu betaalt het Rijk ongeveer 55% van het totale promotiebudget. De rest wordt betaald door (midden-en klein)bedrijven uit de sector zelf, zoals horecaondernemingen, recreatiebedrijven en reisbureaus. Het is zeer de vraag of deze bedrijven in staat zijn een dergelijke overheidsbezuiniging te compenseren. Zo niet, dan is het gevaar dat de collectieve promotie als een kaartenhuis in elkaar stort. Dit sluit niet aan op het kabinetsbeleid dat ondernemerschap en internationale handel wil bevorderen. Daarom wil D66 dat het Rijk de helft van het totaalbedrag voor haar rekening blijft nemen. Want fifty-fifty is een goed uitgangspunt bij publiekprivate samenwerking.

Botte Bijl

In tijden van bezuiniging is het begrijpelijk dat iedereen mee moet betalen. D66 is dan ook niet tegen een verlaging van de rijksbijdrage. Maar na de kunst & cultuursubsidies en de innovatiegelden is het nu de derde keer dat er een botte-bijl-bezuiniging wordt losgelaten op activiteiten die Nederland juist op de wereldkaart zetten. En daar wordt niemand beter van.

D66 heeft samen met CDA een kamerdebat over dit onderwerp geinitieerd en heeft erop aangedrongen dat de Kamervragen voor die tijd beantwoord zijn.