Europese sancties tegen Syrië ontoereikend

Met dank overgenomen van E. (Emine) Bozkurt i, gepubliceerd op woensdag 11 mei 2011.
Europese sancties tegen Syrië ontoereikend
Bron: Blog Thijs Berman

"Na zes weken van geweld en meer dan 500 doden, legt de EU eindelijk sancties op tegen het Syrische regime. Maar dat is te weinig en te laat", volgens PvdA-Europarlementariër Emine Bozkurt.

Vanaf vandaag stelt de EU een wapenembargo in. De Europese landen mogen geen wapens en materieel meer exporteren naar Syrië, om te voorkomen dat het daar kan worden gebruikt voor de onderdrukking van burgers. Daarnaast wordt ook actie ondernomen tegen functionarissen van het regime en familie van president Assad. Hun buitenlandse tegoeden worden bevroren en ze zijn niet langer welkom in de EU, een inreisverbod wordt ze opgelegd.

"President Bashar al-Assad staat zelf nog niet op de lijst. Dat is onaanvaardbaar. Hij is verantwoordelijk voor het gewelddadige optreden tegen betogers in zijn land", aldus Bozkurt. "Deze sancties zullen weinig verandering brengen in Syrië. Het hardhandig optreden van het Assad regime wordt er niet mee stopgezet. De onderdrukking gaat door, tanks rukken op naar de steden, mensen worden gearresteerd, verdwijnen en worden gedood."

Het Europees Parlement vroeg vandaag de Hoge Vertegenwoordiger van het buitenlands beleid, Catherine Ashton, te onderhandelen met de EU lidstaten voor hardere sancties. "De EU moet haar tanden durven laten zien voor vrijheid en democratie, principes die wij zo belangrijk achten", aldus Bozkurt.

Bron afbeelding: SXC / Gastonmag.