Maak haast met onderzoek privacy bij DPI

Met dank overgenomen van K. (Kees) Verhoeven i, gepubliceerd op vrijdag 13 mei 2011, 2:31.

D66 vraagt minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie (ELI) om versnelde uitvoering van het toegezegde onderzoek naar de privacygevolgen van nieuwe verdienmodellen van Telecombedrijven.

Dit naar aanleiding van het bericht van KPN dat zij geld gaan vragen voor mobiele internetdiensten zoals Whatsapp of Skype. Omdat het daarbij nodig is te achterhalen welke internetters wat gebruiken, geeft KPN toe het internetverkeer af te tappen met de methode Deep Packet Inspection (DPI). Ook Vodafone doet dit.

Postbode

Voor D66 betekent het bespioneren van internetters via DPI een schending van privacy. Dat de Telecombedrijven beweren het internetgedrag niet inhoudelijk te zullen volgen, doet daar niets aan af. Je wilt immers ook niet dat de postbode jouw enveloppen opent, ook al leest hij de ingesloten brieven slechts gedeeltelijk.

Bovendien is een foutje of een handigheidje zo gepleegd met als gevolg dat consumenten stiekem toch bekeken worden.

Onderzoek

Omdat D66 het toenemende gebruik van DPI voor nieuwe verdienmodellen zag aankomen, vroeg de partij eind april al om een privacy-onderzoek. Het is nu zaak dat dit onderzoek binnen twee weken gereed is, zodat iedereen weet waar hij aan toe is.

Dat nu ook de Consumentenbond aandringt op onderzoek is voor D66 een extra reden om minister Verhagen om haast te vragen. Hierbij ligt het voor de hand om telecomwaakhond OPTA en het College Bescherming Persoonsgegevens (CPB) een rol te geven in de uitvoering.