Standpunt EP lange termijnbegroting gemiste kans - Hoofdinhoud
"Het is zeer teleurstellend dat het Europees Parlement kiest voor de economie van het verleden. Kort gezegd moeten we van landbouwsubsidies naar kennisinvesteringen en dat gebeurt nu niet", zegt D66 Europarlementariër Gerben Jan Gerbrandy.
Radicale hervorming broodnodig
De tijdelijke Commissie Beleidsuitdagingen (SURE) stemde vandaag over de nieuwe lange termijn begroting van de EU (van 2014-2020). De inzet van D66 was vanaf het begin dat de Europese begroting eerlijker, transparanter en effectiever moet worden. Gerbrandy pleitte dan ook voor een radicale hervorming. Nu is duidelijk dat voor het Europees Parlement het landbouwbudget ook de komende jaren ´tenminste´ gelijk blijft en ook de cohesiefondsen blijven onaangetast.
Gerbrandy: "Maar liefst driekwart van de begroting gaat nog steeds naar landbouwsubsidies en structuur- en cohesiefondsen. Zeker voor Nederland zou het een win-win situatie zijn als Europa investeert in de economie van morgen, in banen, in duurzaamheid en innovatie." De sociaal-liberaal vindt nog steeds dat het budget anders ingezet moet worden. Europese uitgaven kunnen een grote toegevoegde waarde hebben, maar dan moet de begroting wel radicaler gemoderniseerd worden.
Einde koehandel
Pluspunt is wel dat er wordt gewerkt aan een systeem van directe financiering, dat in de plaats komt van de huidige nationale bijdragen die in achterkamers worden bedisseld. Gerbrandy: "Dat is veel eerlijker dan de huidige praktijk, ook voor Nederland. Het is dan ook voor iedereen transparant. Geen koehandel meer achter gesloten deuren".
Flexibeler bij rampen
Gerbrandy noemt het ook positief dat de lange termijn begroting iets flexibeler wordt. Daarmee kan de EU in de toekomst beter inspelen op urgente gebeurtenissen, zoals nu bijvoorbeeld in de Arabische wereld.
Voor meer informatie over de visie van D66 op de lange termijn begroting van de EU klik hier