Eindelijk gerechtigheid met arrestatie Mladic

Met dank overgenomen van E. (Emine) Bozkurt i, gepubliceerd op donderdag 26 mei 2011.

"Vandaag is een historische dag voor de talloze onschuldige oorlogsslachtoffers en voor hun nabestaanden, voor de Balkanregio, voor Europa en Nederland " zegt PvdA-Europarlementariër Emine Bozkurt als reactie op de arrestatie van Ratko Mladic.

Ratko Mladic, een van werelds meest gezochte verdachte van oorlogsmisdaden, is aangeklaagd door het Internationaal Straftribunaal voor het voormalige Joegoslavië in Den Haag van genocide in Srebrenica en andere oorlogsmisdaden, begaan tijdens de Bosnische oorlog 1992-1995. De procedure om Mladic uit te leveren aan het Tribunaal is in gang gezet, volgens de Servische president Tadic.

"Eindelijk tijd om gerechtigheid te laten zegevieren! Er kan nu ook gewerkt worden aan echte verzoening in de regio. Het is ook van belang voor Nederland, dat het trauma van Srebrenica nog moet verwerken, nu zullen de feiten naar boven komen."

Bozkurt constateert dat de internationale druk, vooral vanuit Europa, heeft gewerkt op de Servische autoriteiten. Hoofdaanklager Brammertz van het Tribunaal heeft voortdurend geklaagd over de slechte samenwerking met Servië. Voor de PvdA, en voor Nederland, is samenwerking een voorwaarde voor kandidaat lidmaatschap van de EU.

"Alle voortvluchtige oorlogsmisdadigers moeten voor de rechter worden gebracht", volgens Bozkurt. "Als nu ook Goran Hazdic, de tweede meest gezochte oorlogsmisdadiger wordt opgepakt en uitgeleverd, zal dat Servië een stap dichterbij brengen bij de EU".