Amsterdam schrijft zelf Amsterdambrief

Met dank overgenomen van K. (Kees) Verhoeven i, gepubliceerd op vrijdag 27 mei 2011, 2:13.

D66 heeft de gemeente Amsterdam opgeroepen om een Amsterdambrief te schrijven aan de Nederlandse regering. Woensdag nam de gemeenteraad van Amsterdam deze suggestie van D66-er Sebastiaan Capel over.

In de Tweede Kamer vroeg D66 al eerder om een Amsterdambrief, waarin het Kabinet uiteenzet op welke manier zij de kracht van de Amsterdamse economie gaat versterken en benutten. Minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (ELI) stuurt deze brief echter pas rond Prinsjesdag naar de Tweede Kamer.

IJzer smeden

In plaats van hierop wachten, gaat Amsterdam dus zelf aan de slag. Men moet het ijzer smeden als het heet is. Dat moment is nu omdat de topteams van de negen innovatieve topsectoren hun actieagenda's aan het schrijven zijn. En dankzij een D66-motie worden behalve grote bedrijven en traditionele bedrijfstakken ook de innovatieve topregio's van ons land daarin betrokken. Omdat Amsterdam een belangrijk trekpaard is van de topsectoren creatieve industrie, life sciences, logistiek en hoofdkantoren, is het zaak dat Amsterdam van zich laat horen in Den Haag.

Tegelijk is het kabinet van plan om flink te bezuinigen op de buitenlandpromotie om buitenlandse bezoekers en congressen naar ons Nederland te halen. Mede op initiatief van D66 debatteert de Tweede Kamer hier volgende maand over. Omdat een groot deel van de gastvrijheidseconomie zich in en rondom Amsterdam afspeelt, moet ook dit belang van de Hoofdstad in de Hofstad klinken.

Positief

Juist nu kan de brief de relatie tussen Amsterdam en den Haag een impuls geven. Uit veel grote steden komen momenteel kritische geluiden over het kabinetsbeleid. Op zich begrijpelijk want dit kabinet bezuinigt fors op hun openbaar vervoer en geeft gemeenten -onder het mom van decentralisatie- steeds meer taken voor steeds minder geld. Sommige Amsterdammers verdenken dit kabinet zelfs van een anti-stad-houding.

Terecht of niet, in plaats van klagen kan een positieve brief het wederzijdse belang en de gezamelijke kansen voor de Nederlandse benadrukken.

Eindhoven en Rotterdam

Ook andere economische trekpaarden zoals Eindhoven en Rotterdam overwegen nu een kansenbrief te sturen aan het kabinet. D66 ziet alle post vol verwachting tegemoet en roept minister Verhagen alvast op hetzelfde te doen.