Rusland: geen protectionsme in WTO

Met dank overgenomen van K. (Kees) Verhoeven i, gepubliceerd op zaterdag 4 juni 2011, 2:28.

D66 roept met VVD, PvdA en Groen Links Staatssecretaris Bleker (Internationale Handel) naar de Tweede Kamer. De partijen willen dat Nederland ook binnen de Wereldhandelsorganisatie (WTO) een punt maakt van het Russische besluit om alle verse groenten uit Europa te weren. Rusland wil namelijk graag toetreden tot de WTO vanwege de impuls die wereldhandel geeft aan hun economie. Maar bij die ambitie past natuurlijk geen protectionisme.

Europa

Door het instorten van de export naar landen als Duitsland en Rusland, is de vraag en daarmee de vraagprijs van verse groenten als komkommers, tomaten en paprika's ingestort en zijn veel Nederlandse tuinders in acute financiele problemen gekomen.

De Rabobank heeft weliswaar aangegeven de getroffen tuinders te hulp te schieten door flexibel om te gaan met betalingsachterstanden en tevens langere looptijden en overbruggingsleningen te verstrekken. En staatssecretaris Bleker probeert het langs Europese weg. Zo heeft hij tien miljoen euro Europees geld ter compensatie van de stilgevallen export geregeld. Ook wil hij een Europees noodfonds en probeert hij met zijn Europese partnerlanden de druk op Rusland op te voeren om het groente-importverbod van tafel te krijgen.

Wereldhandel

Goed dat het kabinet alsnog de meerwaarde van Europa inziet, al is het jammer dat de interesse zich eenzijdig richt op fondsen en subsidies. Dit terwijl de ontstane situatie juist aantoont dat de handel op Europese en internationale schaal van cruciaal belang is voor de economie en de werkgelegenheid in ons land. Immers, nu landen hun grenzen sluiten voor onze exportproducten staan inkomsten van ondernemers en banen van werknemers direct onder druk.

Zeker gezien het feit dat niemand weet waar de bacterie vandaan komt, is het zaak dat Nederland het overdreven protectionisme van Rusland ook aan de kaak stelt in wereldhandelsverband. De boodschap simpel: als Rusland zo graag wil toetreden tot vrije wereldhandel, dan moet het direct stoppen met het weren van Eurogroenten.