Netneutraliteit nu nabij

Met dank overgenomen van K. (Kees) Verhoeven i, gepubliceerd op vrijdag 10 juni 2011, 2:15.

D66 heeft samen met PvdA, SP en Groen Links op woensdag 8 juni de historische wetswijziging netneutraliteit ingediend. Omdat minister Verhagen van Economische zaken, Landbouw en Innovatie (ELI) het voorstel omarmde, is netneutraliteit in Nederland nu heel dichtbij. Dat is goed nieuws.

De VVD had ook een wetswijziging ingediend, door D66 gedoopt als nepneutraliteit. Bij gebrek aan steun trok de partij dit amendement tijdens het Kamerdebat echter weer in. Daarmee blijft het D66 voorstel als enige over. In het kort zegt het voorstel dat het blokkeren, vertragen, filteren en belasten van specifieke websites of internetdiensten door telecombedrijven verboden is. Zodat de consument zonder tussenkomst van derden altijd onbelemmerd het hele internet kan gebruiken.

Samen met de PVV en de PvdA diende D66 ook nog wetswijzigingen in tegen privacyschendingen door technologieen zoals deep packet inspection (dpi) en cookies. Ook het afsluiten van websites moet tot het verleden gaan behoren.

Dinsdag stemt de Tweede Kamer over de ingediende voorstellen. D66 rekent daarbij op de steun van de PVV en hoopt tevens op steun van zowel de VVD als het CDA. Als een meerderheid in de Tweede Kamer het voorstel aanneemt, is netneutraliteit in Nederland een feit.