Nu snel van Strip naar Chip

Met dank overgenomen van K. (Kees) Verhoeven i, gepubliceerd op vrijdag 17 juni 2011, 2:13.

D66 wil dat heel Nederland nu zo snel mogelijk en volledig overgaat van de strippenkaart op de OV-Chipkaart. Dit om reizigers duidelijkheid te verschaffen en om te vermijden dat een situatie van strip en chip naast elkaar tot onnodige dubbelkosten leidt. In Zuid-Holland is dit helaas al het geval omdat een Kamermeerderheid van Groen Links, PvdA, SP en PVV het daar afschaffen van de strippenkaart uitstelde. De opgelopen financiele schade heeft de provincie inmiddels in een claim van zeven ton neergelegd bij minister Schultz (Infrastructuur & Milieu).

Volgens afspraak schaffen komende maand nog zes andere provincies (Zeeland, Limburg, Friesland, Noord-Holland, Overijssel, Gelderland) de strippenkaart af in ruil voor de OV-Chipkaart. Als de Tweede Kamer ook hier ter elfde ure op terugkomt, is de kans aanzienlijk dat nieuwe schadeclaims volgen. Uiteindelijk komen deze kosten toch weer bij de reiziger terecht. Dit scenario wil D66 voorkomen door nu gewoon door te zetten. In plaats van een trip naar het verleden met de strippenkaart moet de OV Chipkaart toekomstklaar worden gemaakt.

Hoofdpijndossier

De invoering van de OV Chip is een klassiek hoofdpijndossier. Het door de vervoersbedrijven (NS, GVB, RET en HTM) opgerichte Trans Links Systems (TLS) functioneert moeizaam en er was een reeks van technische problemen en fraudegevallen. Bovendien zijn bepaalde voordelen en arrangementen van de strippenkaart nog niet mogelijk met de OV-Chip.

D66 vindt dat de verantwoordelijke organisaties hier passende oplossingen voor moeten vinden. Waar nodig moeten reizigers ook gecompenseerd worden. Maar het is geen reden om de strippenkaart langer te behouden. Zolang een duidelijke keuze uitblijft, ontbreekt namelijk de urgentie om de resterende kinderziekten en knelpunten uit de OV-Chipkaart te halen.

Volgende week vergadert de Tweede Kamer voor de achtste keer in negen maanden over de OV-Chip en de strippenkaart. Dan wordt duidelijk of een Kamermeerderheid kiest voor uitstel in zes provincies met alle kostbare gevolgen vandien.