Bouwbesluit-light : eenvoudiger regels, betere kwaliteit - Hoofdinhoud
Op 30 juni debatteert de Kamer met minister Donner over het nieuwe Bouwbesluit, een (wan)product van de dereguleringswoede van dit kabinet en zijn voorgangers. Gisteren deed ik tijdens de jubileumbijeenkomst van Interconcept een voorstel voor een alternatief: het Bouwbesluit-light. Het werd erg positief ontvangen.
Ingewikkelde regels leiden ertoe dat de handhaving op drijfzand berust
Interconcept is een bedrijf voor dienstverlening op het gebied van WABO, dat zijn zo’n beetje alle vergunningen op het gebied van bouwen, RO en milieu. In de zaal zaten de specialisten op dit terrein.
Donner wil het Bouwbesluit vereenvoudigen door een heleboel regels te schrappen. Zijn uitgangspunt was simpelweg: de regeling moet 25% dunner worden. Een uiterst simplistische en kortzichtige aanpak, waardoor ook een heleboel nuttige regels het loodje dreigen te leggen. Ook wil de minister om dezelfde reden ook geen nieuwe voorschriften toevoegen, zelfs al zijn die hard nodig om een groot maatschappelijk probleem -bv. slecht functionerende mechanische ventilatie- op te lossen.
Mijn suggestie is om de aanvragen voor eenvoudige bouwwerken niet langer te toetsen aan het huidige -knap ingewikkelde- Bouwbesluit, maar aan een Bouwbesluit-light, dat niet gebaseerd is op prestatie-eisen, maar op vuistregels. Dat heeft verschillende voordelen: de plantoetsing wordt veel eenvoudiger, er zullen bij de toetsing minder fouten gemaakt worden. En ook de mensen op de bouwplaats en de opdrachtgever kunnen veel beter overweg met vuistregels dan met abstract geformuleerde prestatie-eisen. 80-90% van alle bouwaanvragen betreft simpele laagbouwwoningen, verbouwinkjes of andere eenvoudige gebouwtjes waarvoor het helemaal niet nodig is om zo ingewikkeld te doen. Het “ingewikkelde” Bouwbesluit houd je dan alleen voor het toetsen van complexe gebouwen, die door specialisten wordt uitgevoerd.
Na afloop van mijn inleiding kon de zaal via SMS stemmen over mijn voorstel. 86% van de stemmers vond het een goed idee. Ook op mijn andere suggestie om de gemeentelijke plantoets op basis van het Bouwbesluit te laten vervallen, in combinatie met de invoering van een wettelijk verplichte verzekerde garantie, kreeg ik veel positieve respons.
Donner is gewaarschuwd.