Nog een keer over het pgb - Hoofdinhoud
Soms lopen de Haagse werkelijkheid en die van de gewone mensen erg uit elkaar. Zoals de afgelopen weken, toen het Kabinet Rutte besloot nog slechts 10% van de pgb houders toe te staan. Voor de andere 90% zakte op dat moment de grond onder de voeten vandaan. Toch noemde het Kabinet deze ingreep ‘noodzakelijk voor het behoud van het pgb voor de meest kwetsbaren’. Wat is er aan de hand?
Veruit de meeste mensen die zorg nodig hebben, ongeveer 85 %, krijgt verpleging, verzorging en begeleiding van gewone instellingen zoals de GGZ, de thuiszorg of de gehandicapteninstellingen. Maar voor ongeveer 15% van de mensen, past die hulp niet. Dan is een pgb een uitkomst, want daarmee organiseert de cliënt zelf zijn hulp op maat.
Een voorbeeld:
Willem zit in een rolstoel en heeft hulp nodig bij het opstaan, wassen en aankleden. Hij werkt en moet uiterlijk om 8 uur de deur uit. De gewone thuiszorg zegt tussen 7 en 9 langs te kunnen komen. Het pgb biedt uitkomst. Willem contracteerde zelf een eigen hulp die gegarandeerde op een vast tijdstip de verzorging en verpleging te regelen. Deze Willem raakt zijn hulp nu kwijt en weet niet hoe het verder moet met zijn werk.
Een ander voorbeeld: door haar MS is mevrouw Drenth afhankelijk van veel hulp. Vanuit de thuiszorg kwamen er telkens een andere verzorgende. Haar man heeft er na jaren gedoe genoeg van en via een pgb zijn er nu twee vaste en vertrouwde verzorgenden. Mevrouw Drenth is straks haar pgb kwijt en terug bij af.
De verbijstering in de samenleving en dus ook in de Tweede Kamer gaat over de vraag, waarom het Kabinet bezuinigt op pgb zorg, die trouwens 30 % goedkoper is, bezuinigt bij mensen die eigenlijk geen alternatief hebben. Mensen die daardoor zelfs hun baan dreigen te moeten opzeggen omdat ze hun verzorging en verpleging niet meer op maat kunnen regelen. Rutte zei tijdens de verkiezingen, dat de VVD niet aan de pgb's zou tornen. Dat was een kwestie van beschaving, vond hij.
Deze week wordt duidelijk, hoe het Kabinet met deze beschaving om gaat.