D66-europarlemtariër Gerbrandy vindt dat Commissie lef toont met nieuwe EU-begroting

Met dank overgenomen van G.J.M. (Gerben-Jan) Gerbrandy i, gepubliceerd op woensdag 29 juni 2011.

Europarlementariër Gerben Jan Gerbrandy i vindt dat de Europese Commissie i met de nieuwe meerjarenbegroting (2014-2020) lef toont door in tijden van euroscepsis vooruit te kijken.

De landbouwsubsidies worden beperkt, het onderzoeksbudget gaat fors omhoog en de EU wil voor haar inkomsten minder afhankelijk zijn van de lidstaten. "Investeringen in innovatie en duurzaamheid moeten voorrang krijgen. Anders legt Europa het af tegen de concurrentie uit landen als China en Brazilië", stelt Gerbrandy.

Eigen middelen

D66 i is blij met de voorstellen van de Commissie om de nieuwe begroting anders te financieren. Door meer eigen middelen i, bijvoorbeeld via de btw of een tax op financiële transacties, kunnen de nationale contributies aan Europa omlaag en dat is ook goed voor Nederland. "Directe financiering maakt het systeem duidelijker, eerlijker en transparanter, en maakt een einde aan de politieke spelletjes van de 27 landen."

Radicale hervorming

De boodschap van voorzitter José Manuel Barroso i bevat niet alleen goed nieuws. De Commissie heeft er weliswaar goed aan gedaan een sobere begroting op te stellen, maar de radicale hervorming waarop D66 had gehoopt, blijft uit. Gerbrandy: "Nog steeds gaat het meeste EU-geld naar landbouw en regionaal beleid. En dat terwijl Europa voor hele andere uitdagingen staat."

Toekomst

Tweede Kamerlid Gerard Schouw i roept het kabinet op de plannen voor eigen EU-middelen niet direct naar de prullenbak te verwijzen, maar ze te onderzoeken en de beste optie voor Nederland te verdedigen. “Je kunt beter nu naar de toekomst kijken en goed voorbereid zijn, dan achteraf klagen over wat we niet meer kunnen veranderen. Het kabinet moet er nu voor zorgen dat Nederland baat heeft bij een hervorming van het financieringsysteem.”