Geen beperking van de vrijheid van reizen

Met dank overgenomen van E. (Emine) Bozkurt i, gepubliceerd op donderdag 7 juli 2011.

"Vrijheid van reizen is een basisrecht van elke Europese burger. We willen niet terug naar de lange rijen aan de grenzen. We verwachten van de Europese Commissie en van alle lidstaten dat zij dit recht verdedigen en niet beperken", zegt PvdA-Europarlementariër Emine Bozkurt over de intenties om het Verdrag van Schengen te wijzigen.

Sommige lidstaten, waaronder Frankrijk en sinds deze week ook Denemarken, hebben opnieuw grenscontroles ingevoerd. Vandaag waarschuwt het voltallige Europees Parlement zelfs voor de mogelijke afbraak van de belangrijke verworvenheden van het Verdrag van Schengen. "Wat in Denemarken gebeurt zijn politieke spelletjes en opportunistische manipulatie van de Schengenafspraken. Dit is absoluut ongeoorloofd", vervolgt Bozkurt. "Ik ben geschokt dat Denemarken, uit puur electoraal gewin, zijn grenzen opnieuw afsluit. Zogenaamd om de criminaliteit aan te pakken, maar dit is een schijnoplossing, die alleen onschuldige burgers zullen raken. Met grenscontroles bestrijd je geen misdaad, maar ontneem je iedere reiziger het fundamentele recht van vrij reizen binnen de EU."

Migratiestromen

Door de recente revoluties in Noord-Afrikaanse landen heeft een stroom van vluchtelingen zich gemeld aan de buitengrenzen van de EU. Het was Italië die de opvang van de vele vluchtelingen niet aankon en een tijdelijk visum uitgaf om de vluchtelingen over Europa te laten verspreiden. Frankrijk en andere lidstaten wilden daarom weer grenscontroles uitvoeren en drongen aan op een aanpassing van het Verdrag van Schengen. "Vrij verkeer van goederen en diensten, maar ook van burgers definiëren het grote succes en de rijkdom van de Europese Unie. Migratiecontroles moeten gebeuren aan de buitengrenzen, niet aan de binnengrenzen. Een weloverwogen migratie- en asielbeleid is wat we dringend nodig hebben", aldus Bozkurt.

Het Europees Parlement vindt dat er al genoeg waarborgen aanwezig zijn om lidstaten, die onder druk van migratiestromen staan, tegemoet te komen. Wijziging van de Schengenregels is overbodig, zo maakt het Europees Parlement vandaag duidelijk. Het eist zeggenschap over elk mogelijk voorstel daartoe, want het wil de verworvenheden van de EU bewaken.