Geen tanks naar Saoedi-Arabië

Met dank overgenomen van H. (Harry) van Bommel i, gepubliceerd op zaterdag 9 juli 2011, 12:07.

De Duitse regering wil overtollige tanks verkopen aan Saoedi-Arabië. Volgens mij is dat in strijd met de Europese criteria voor wapenexport. Die schrijven namelijk voor dat er geen wapentuig mag naar een land dat in een spanningsgebied ligt of de mensenrechten schendt. Beide criteria zijn hier van kracht. Saoedi-Arabië hielp Bahrein militair met het neerslaan van burgerprotesten en in Saoedi-Arabië zijn mensenrechtenschendingen aan de orde van de dag. Daarom moeten er geen wapens aan dat land worden geleverd. Niet door Duitsland, maar ook niet door Nederland. Onze krijgsmacht zit namelijk ook met tientallen tanks in zijn maag en moet op zoek naar een koper voor dat zware materieel. Ik heb vandaag de volgende vragen gesteld:

  • 1. 
    Deelt u de mening dat de levering van meer dan 200 Duitse Leopard-tanks aan Saoedi-Arabië in strijd is met de EU-criteria voor het wapenexportbeleid aangezien dat land in een spanningsgebied ligt en er sprake is van mensenrechtenschendingen? (1) Indien neen, waarom niet?
  • 2. 
    Bent u bereid er bij uw Duitse collega op aan te dringen af te zien van de levering van tanks aan Saoedi-Arabië? Indien neen, waarom niet?
  • 3. 
    Deelt u de mening dat de EU er bij de Duitse regering op moet aandringen de Leopard II tanks niet uit te voeren aan Saoedi-Arabië? Indien neen, waarom niet?
  • 4. 
    Sluit u uit dat de door Nederland af te stoten tanks aan Saoedi-Arabië worden verkocht? Indien neen, waarom niet?