Voorjaarsnota 1e termijn

Met dank overgenomen van K.H.D.M. (Klaas) Dijkhoff i, gepubliceerd op donderdag 14 juli 2011.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blogs PoMo

alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blogs PoMo
Voorzitter, we bespreken vandaag de Voorjaarsnota ‘Breda@ verdient het’. Een helder stuk, complimenten. Ook voor de beeldende vormgeving die functioneel is en inzichtelijk op een toegankelijke manier. De metertjes zijn duidelijk. En het getuigt van eerlijkheid en lef om daarmee te beginnen als ze in ‘t rood staan.

We spreken vandaag over hoofdlijnen en in ‘t oog springende kleinere punten.

Laat ik met die laatsten beginnen. 3 onderwerpen die aan menig Bredase toog met een pilske aan de orden komen als ‘t over ‘de polletiek’ gaat.

Het Breda’s museum, de Galderse Meren en de website.

Zaken die leven en waar ook in Breda veel over gepraat wordt.

Het gesprek over de toekomst van het Breda’s museum is nog in volle gang. Wel zien we dat, na de eerste heftig beleefde schok dat er uberhaupt iets gaat veranderen, nu snel de boel bedaren. Meer en meer liefhebbers, waaonder ook de VVD, van het Bredaas cultureel erfgoed, laten horen dat er ‘misschien inderdaad wel wat moet gebeuren ja’ en meer en meer wordt duidelijk dat de veranderingen meer kansen bieden dan bedreigingen. Dat geeft de VVD vertrouwen op mooie toekomstplannen en een betere vertelling van het mooie Bredase verhaal.

De Galderse Meren is typisch zo’n verhaal dat een eigen leven is gaan leiden. Er gaan allerlei verhalen over rond en velen kloppen niet. Wie het temperatuurcriterium heeft bedacht weet ik niet, maar wij kregen er een zonnesteek van. Prima dus dat wethouder snel besloot dat dat anders moet, maar draag het aub dan ook snel uit. Maak het ook gewoon duidelijk dat het van datum X tot datum Y betalen is en daarbuiten niet. En dan kan ‘t voor ons verder vriezen of dooien.

En ook jammer is het gebrek aan invalidenparkeerplaatsen. Onze fractie heeft daar vooraf in de raad al over gesproken. Ze stonden er niet. Als er dan klachten zijn, ram dan gewoon even snel 4 paaltjes in de grond en regel het.

Dan de Website. Daar heb ik namens de VVD fractie een jaar geleden bij de kaderbrief al voor gewaarschuwd. We kregen toen vooral bijval van 1 SP-commissielid. Anderen zijn pas achteraf gaan piepen. Ter compensatie wel heel hard, maar of Breda daar nou wijzer van wordt.

Het is niet uniek voor een gemeente dat een ICT project niet superstrak loopt. Overheid en ICT, ze lijken niet voor elkaar gemaakt. Daarnaast is het politiek lastig, want iedereen heeft er verstand van, denken ze. Iedereen weet ‘t beter, denken ze. En iedereen had zelf natuurlijk alles perfect gedaan, denken ze.

Begrijpelijk, maar de VVD wil er wel aan herinneren dat het proces dat tot dit onvolmaakte werk in wording heeft geleid al jaren loopt. De eisen, opzet en systematiek van de site en ook het uitschrijven van de aanbesteding zijn bijvoorbeeld allemaal gebeurd voor dat dit college aantrad.

Dus het is een lang en over colleges en partijen heen lopend hoofdpijndossier. Laten we allemaal een paracetamolletje nemen, erkennen dat ‘t niet strak is nu en op onderdelen shit, daar nog een keer een krachtterm tegenaan gooien en daarna kijken hoe en waar het verbeterd moet. En dan liefst niet alleen klagen, maar direct ook melden als je ergens tegenaan loopt.

Wil de wethouder goed zichtbaar op de site een button zetten met iets als ‘sorry, werk in uitvoering’. En als een bezoeker dan daarop klikt, dat er korte uitleg komt over waarom het niet top is nog en hoe de bezoeker kan bijdragen aan verbetering?

Voorzitter, gelukkig is er voor de VVD veel meer om wel tevreden over te zijn. En gelukkig zijn dat ook een stuk grotere zaken.

Snoeien om te groeien, u kent de term inmiddels.

Het snoeien is in gang gezet. Combinatie van noodzakelijke bezuinigingen en noodzakelijke hervorming op vrijwel alle bestuurlijke velden. Het is nu zaak om van plannen praktijk te maken. Daarbij rekenen we op heel Breda, de bewoners, de ondernemers, de ambtenaren, de bestuurders. We zien op veel plekken dat, soms na enige aarzeling, mensen enthousiast de schouders eronder zetten en de kansen zien en grijpen. Dat verantwoordelijkheidsbesef bij de Bredanaars doet ons deugd en mensen dingen zelf samen zien oppakken en aanpakken doet ons liberale hart sneller kloppen.

Gelukkig zien we nu ook de ruimte ontstaan voor groei. Ik noemde het bij de begrotingsbehandeling nog ‘de grond bouwrijp maken’. Dat bedoelde ik figuurlijk. Maar de VVD is geweldig blij met het nieuws dat dat nu ook letterlijk zo blijkt.

Met als meest in het oog springende de veelbelovende investering achter de Lange Stallen.

Een investering van 170 miljoen.

Andere plaatsen waar zo’n grote private investering is moet je momenteel in NL met een lampje zoeken. En ik sluit niet uit dat je ze dan nog niet vindt.

En daar krijgt Breda enorm veel voor terug, op een plek in de binnenstad die altijd al storend ‘onaf’ was.

Wonen, Winkelen, Werken. Een geweldige impuls juist op een moment dat ze niet voor het oprapen liggen.

Zo’n investering doen ze niet in een stad die er slecht op staat, waar geen vertrouwen is in de degelijkheid van het bestuur.

Het sterkt de VVD in de steun aan de uitgezette koers van dit college en deze coalitie. Orde op Zaken stellen en ruimte bieden.

Ruimte aan ondernemers, ook op zondag.

De rekeningen uit het verleden betalen, zonder lastenverzwaring.

Duidelijk en eerlijk zijn over de stand van zaken en risico’s, ook al valt het tegen.

Voorzichtig zijn met investeren. Overhouden voor als ‘t verder tegenvalt.

Zien dat de aanpak van de Stadsmariniers nu al zoete vruchten afwerpt.

Deregulering niet alleen voor ondernemers aanpakken, maar samen met hen. Al mag het woord dereguleringsswasstraat wel weg. Zet maar gewoon de hogedrukspuit op die regeltjes.

Investeren in veiligheid, in bedrijvigheid, in werk.

Niet spenderen voor nu, maar investeren in de toekomst.

Deel dit bericht: