Debat marktwerking, MP geeft niet thuis

Met dank overgenomen van J.G.Ch.A. (Jan) Marijnissen i, gepubliceerd op dinsdag 29 mei 2007.

De SP wil al jaren een brede discussie over de gevolgen van marktwerking in de publieke sector. Ook het FNV roept openlijk om een time-out voor marktwerking en heeft ter ondersteuning hiervan een verontrustend rapport uitgebracht. In de Kamer heeft de SP naar aanleiding van dit rapport dan ook een debat aangevraagd. Uiteraard met de minister-president aangezien marktwerking in alle terreinen van de samenleving wordt ingevoerd, van zorg tot openbaar vervoer, van notaris tot postbode.

De minister-president liet echter weten dat de minister van Economische Zaken dit debat wel kon doen. Tekenend voor de opstelling van dit kabinet. Marktwerking in publieke sectoren is niet enkel een economische zaak, maar een fundamentele keuze. Een slechte keuze, zo hebben we kunnen zien bij het OV, de energiemarkt, de (thuis)zorg, de taximarkt en ga zo maar door.

Het kabinet komt later dit jaar met een eigen rapport over de gevolgen van marktwerking. Maar tot die tijd gaat het kabinet gewoon door met de invoering ervan, zoals recentelijk bij de Postwet. Het is dus een zeer urgente kwestie. Helaas was er geen meerderheid in de Kamer die dit net zo urgent vond waardoor het debat morgen plaats vindt met de minister van Economische Zaken.