Timmermans timmert aan de weg

Met dank overgenomen van J.G.Ch.A. (Jan) Marijnissen i, gepubliceerd op dinsdag 29 mei 2007.

Timmermans is de naam. Ik was de uitvinder en mede-opsteller van de Europese Grondwet. Helaas werd die twee jaar geleden door twee van de drie Nederlanders verworpen. De regering Balkenende en mijn PvdA hebben kosten (belastingeld!) noch moeite gespaard om de mensen over te halen vóór overdracht van meer bevoegdheden naar Brussel te stemmen. Maar, helaas, de argumenten van de tegenstemmers sneden hout en de mensen willen geen superstaat-Europa met Nederland als een provincie.

Hoewel ik dus een stevige, democratische pin op mijn neus heb gekregen bij het referendum - ik ben er lang ondersteboven van geweest - heeft mijn partij toch mij naar voren geschoven als de nieuwe staatssecretaris van Europese Zaken. Ik moet nu proberen om toch mijn zin te krijgen. Op de eerste plaats noemen we de nieuwe Grondwet geen Grondwet meer, maar Verdrag. Zo kunnen we voorkomen dat er weer een referendum moet worden gehouden. Verder heb ik besloten om een campgne tegen de SP te beginnen. Ik plaats ze voortaan steeds naast de PVV van Geert Wilders en zeg dat ze allebei tegen Europa zijn. Ik weet ook wel dat dat in ieder geval nìet geldt voor de SP, maar dat doet er niet toe. Zo breng ik ze in het defensief.

En ik ga nog verder. Vandaag heb ik de landgenoten laten weten dat als ze straks wéér tegen zijn als er toch een referendum komt, dat we dan vast en zeker uit de EU worden gezet. Soms is bangmakerij een probaat middel om een slag te winnen. Het vorige kabinet heeft dat ten tijde van de Grondwet-campagne ook gedaan, en verloren, maar ik kan dat beter.

(persbericht SP)