Gesloten

Met dank overgenomen van J.G.Ch.A. (Jan) Marijnissen i, gepubliceerd op woensdag 30 mei 2007.

g8

(foto: Flickr)

De ruim twaalf kilometer lange omheining rond het Noord-Duitse badplaatsje Heiligendamm is af. Heiligendamm is daarmee afgegrendeld voor de top van zeven meest prominente, rijke industrielanden en Rusland (G8) die er komende week wordt gehouden. De met camera’s uitgeruste hekwerken zijn 2,5 meter hoog en kostten 12,5 miljoen euro.

De G8 top strijkt neer in Duitsland. En G8 betekent over het algemeen veel beloven, en weinig waarmaken. Een goed voorbeeld is de G8-top van 2005 in het Schotse Gleneagles waar een schuldenkwijtschelding aan de 18 armste landen van de wereld werd beloofd (dit hadden veel meer landen moeten zijn overigens). Die belofte werd toen als een grote doorbraak naar buiten gebracht. Daar is tot dusverre weinig van terecht gekomen.

Volgens Kofi Annan hebben de G8 landen slechts 10% van de beloften - gedaan in Gleneagles - ingelost (de belofte was o.a. om de ontwikkelingshulp aan Afrika in 2010 te verdubbelen). De ontwikkelingshulp voor Afrika van de G8 landen is sinds 2005 zelfs met twee procent verminderd.

Ditmaal wil Duitsland het klimaatprobleem hoog op de agenda zetten. De VS zien daar maar weinig in.