‘Gouden’ treurigheid

Met dank overgenomen van J.G.Ch.A. (Jan) Marijnissen i, gepubliceerd op woensdag 30 mei 2007.

De afgelopen weken heb ik genoeg tijd gehad om vanaf mijn ziekbed (het gaat inmiddels weer een stuk beter met me) te kijken naar wat de tv zoal te bieden heeft. Zo heb ik op Tien (Talpa) ook een blik kunnen werpen op het programma ‘De gouden kooi’. Echt, ik was verbijsterd.

Zoveel domheid, zoveel gescheld, zo vunzig. Echt, ik ben verbijsterd, dat iemand hiernaar kijkt en dat er mensen zijn aan zo’n programma meewerken. Big Brother hoefde voor mij al niet, maar dit slaat werkelijk alles. En dat wordt dan uitgezonden op een tijdstip dat kinderen echt nog niet denken aan naar bed gaan.

Vrijdag mogen we kijken naar een ander programma waarbij weer een nieuwe morele horde wordt genomen: BNN’s Grote Donorshow. De directeur van de Nierstichting vindt het niks. Sterker, ook de BNN-directeur vindt het programma eigenlijk van wansmaak getuigen, maar maakt zendt het toch uit.

Zeker, het tekort aan donoren is ernstig. Ik roep dan ook iedereen op om zich als donor op te geven. Mijn lichaam mag men na mijn dood gebruiken om het leven van anderen te verbeteren of te verlengen. Maar zo’n show waarbij kijkers via SMS mogen adviseren over wie er een nier krijgt en wie niet, vind ik onetisch, naar en verwerpelijk. Wat wordt de volgende stap…?