Bush’ veto

Met dank overgenomen van J.G.Ch.A. (Jan) Marijnissen i, gepubliceerd op vrijdag 27 april 2007.

Na het Huis van Afgevaardigden heeft ook de Amerikaanse Senaat gestemd voor een tijdschema voor de terugtrekking van de troepen uit Irak. De uitslag werd onmiddellijk terzijde geschoven door het Witte Huis dat de wetgeving over de terugtrekking een dode letter noemt. Het Congres wil de verdere financiering van de oorlog koppelen aan afspraken over de aftocht. President Bush zal de wet met een veto treffen. De benodigde tweederde meerderheid om dat veto ongedaan te maken is er niet. (NOS)

De machtstrijd tussen Bush en het Congres is daarmee nog niet gelopen. Want, wat nu? Ook de Democraten begrijpen dat er wel geld moet komen om de huidige activiteiten te bekostigen. Sommigen opperen dat de boodschap is overgekomen, en dat het Congres nu het geld zonder restricties moet vrijmaken.

Sommigen vinden dat er een middenweg moet worden gevonden, en weer anderen vinden dat er helemaal geen deal moet worden gesloten. De laatsten hebben de publieke opinie mee. Volgens peilingen wil 64% van de Amerikanen een tijdschema voor terugtrekking, en van die 64% wil 54% geen compromis.

Kortom, komende tijd zal er nog koortsachtig gezocht worden naar een oplossing voor de impasse die is ontstaan. Een uitgebreide analyse vind je op New York Times.