Michael Moore op zijn best

Met dank overgenomen van J.G.Ch.A. (Jan) Marijnissen i, gepubliceerd op zondag 20 mei 2007.

De films van Michael Moore leiden steevast tot relletjes, zo ook naar aanleiding van zijn nieuwste documentaire, Sicko. Sicko ging dit weekend in première op het filmfestival van Cannes. Met de film wil Moore het falen van de Amerikaanse gezondheidszorg aan de kaak stellen.

In het laatste kwartier van de film reist Moore met een aantal reddingswerkers van 9/11 naar Guantanamo Bay, Cuba, waar de Al-Qaeda-gevangenen volgens Moore betere medische zorg krijgen dan de gemiddelde Amerikaanse burger. De reddingswerkers hebben in Amerika nooit hulp gekregen. Moore en de reddingswerkers werden niet toegelaten tot Guantanamo Bay en uiteindelijk belandden ze in het ziekenhuis van Havana. De Amerikaanse regering is woedend omdat Moore het embargo van de Verenigde Staten tegen Cuba aan zijn laars zou hebben gelapt.

De gezondheidszorg in Amerika is op een verkeerd fundament gebouwd, stelt Moore in zijn film. ,,Verzekeringsbedrijven wijzen om de vreemdste redenen volkomen legitieme medische claims af”, legt hij uit. In Sicko passeren talloze voorbeelden de revue, onder meer van een meisje van 22 dat geen behandeling tegen kanker kan krijgen omdat twintigers volgens de statistieken van haar verzekeraar helemaal geen kanker hebben.

,,De bedrijven zijn bij wet verplicht zoveel mogelijk winst te maken. De enige manier om dat te doen, is door klanten zoveel mogelijk zorg te ontzeggen.” De filmer toont in Sicko ook hoe het ook kan, onder meer door de Canadese, Franse en Britse gezondheidszorg te laten zien. (NRC)

De film gaat 29 juni in Amerika in première. Meer op de website van Michael Moore.