Samen schouders eronder

Met dank overgenomen van J.G.Ch.A. (Jan) Marijnissen i, gepubliceerd op woensdag 23 mei 2007.

De SP zet sinds jaar en dag in op gemengde scholen. Van jongs af aan samen leven en samen leren is één van de voorwaarden voor goede integratie. Verschillende malen heb ik met ouders en scholen gesproken die hiervoor zelf initiatieven hebben genomen. Geweldig is dat, wanneer ouders gezamenlijk de schouders eronder zetten. Uit onderzoek blijkt dat er steeds meer succesvolle initiatieven zijn. Staatssecretaris van Onderwijs, Sharon Dijksma lanceert daarom een kenniscentrum Gemengde Scholen, die ouders gaat ondersteunen.

Prima, maar het is niet enkel rozegeur en maneschijn.

Ondanks de succesverhalen raken ouders ook gefrustreerd door de gebrekkige medewerking van gemeenten en schoolbesturen. Die stimuleren dergelijke initiatieven vaak niet, omdat een gedwongen spreiding in strijd is met de vrijheid van schoolkeuze. (AD)

De SP stelt voor te werken met dubbele wachtlijsten. Basisscholen dienen afspraken te maken met gemeenten over gemengde toelating van leerlingen door met twee wachtlijsten te werken: een wachtlijst voor leerlingen zonder en een wachtlijst voor leerlingen met achterstand. Daarnaast moet het ook niet blijven bij gemengde scholen. Want als een wijk niet gemengd is, zal een school in de wijk dat ook niet snel zijn. Menging op wijkniveau is daarom minstens zo belangrijk.