Papertrail of potlood

Met dank overgenomen van J.G.Ch.A. (Jan) Marijnissen i, gepubliceerd op donderdag 24 mei 2007.

Een spoedprocedure moet ervoor zorgen dat er volgend jaar alleen nog veilige stemcomputers zijn. Als dat niet lukt, wordt er bij de verkiezingen voor het Europees Parlement in juni 2009 gestemd met het rode potlood. Dat heeft staatssecretaris van Binnenlandse Zaken Ank Bijleveld (CDA) donderdag gezegd in een debat met de Tweede Kamer.

Bij de Provinciale Statenverkiezingen van 7 maart mocht van het ministerie geen gebruik worden gemaakt van stemcomputers van fabrikant Sdu. Bij deze computers kan het stemgedrag van de kiezer op grote afstand worden gevolgd. Ook bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in november moest daarom in diverse gemeenten met het rode potlood worden gestemd. (De Pers)

Vorig jaar zwengelde de stichting wijvertrouwenstemcomputersniet het debat aan over de onveilige stemcomputers. Vragen van de SP zorgden uiteindelijk voor een onafhankelijke commissie die de veiligheid van de stemcomputers onderzocht. Er werden maatregelen genomen om de verkiezingen zo veilig mogelijk te laten verlopen. Stemcomputers van SDU werden verboden.

De ingestelde commissie bracht onlangs een rapport uit over de afgelopen verkiezingen. Hierover werd vandaag gedebatteerd. Een meerderheid van de Kamer wil voor de volgende verkiezingen een zogeheten papertrail (afschrift van de stem) invoeren. Helaas heeft de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken, Ank Bijleveld, dit nog niet toegezegd. Ze wil wachten op een volgend rapport van de commissie met adviezen.

De SP wil dat iedereen voortaan, nadat ie zijn stem heeft uitgebracht, een papertrail krijgt. Omdat hiervoor de wet moet worden aangepast, en dat nog wel even kan duren, is het niet uitgesloten dat we de volgende keer weer met het rode potlood stemmen.

We vinden trouwens ook dat de broncode van de programma’s waar de stemcomputers op draaien openbaar moeten worden, zodat ze te controleren zijn.