Protest bij Unilever is begin van protest tegen nadelen globalisering

Met dank overgenomen van J.G.Ch.A. (Jan) Marijnissen i, gepubliceerd op woensdag 2 augustus 2006.

De werknemers van de afdeling Finance Focus legden twee weken geleden het werk neer, omdat ze bang zijn hun baan te verliezen. Unilever wil de tachtig banen van die afdeling ‘outsourcen’ naar het buitenland. Morgen praten de bonden daarover (weer) met de directie. De FNV maakt zich bovendien zorgen over de werkzekerheid van de 5000 werknemers van Unilever in het algemeen.

Dit is de eerste keer dat in er in Nederland daadwerkelijk wordt geprotesteerd tegen de nadelige gevolgen van de globalisering voor arbeiders. En als ik de vakbonden zo hoor is het zeker niet de laatste keer geweest. Het is goed om te investeren in landen die het minder goed hebben, maar het is ronduit slecht om de arbeiders van de wereld tegen elkaar uit te spelen in een drang naar maximale winsten en daarbij werknemers die het bedrijf groot gemaakt hebben de dupe te laten zijn.

Unilever zegt een ‘maatschappelijk verantwoorde onderneming’ te zijn, maar de daden laten iets anders zien. Want wat ze doen is werknemers onder druk zetten door middel van dreiging van verplaatsing van banen naar het buitenland. Er komen steeds meer uitzendkrachten in dienst, want die kunnen immers weer makkelijk ontslagen worden. Unilever speelt werknemers met verschillende dienstverbanden en in verschillende landen tegen elkaar uit.

Ook Kevin Curran, bestuurslid van de internationale vakbeweging voor de voedingsindustrie IUF, benadrukte dat het hier gaat om een grotere strijd, die overal ter wereld gevoerd wordt voor werkgelegenheid en werkzekerheid. Deze zullen we met zijn allen moeten voeren, willen we dat welvaart gelijk wordt verdeeld over de werknemers, in plaats van enkel over de aandeelhouders of de private equity funds. De laatste zijn investeringsmaatschappijen die bedrijven opkopen om ze vervolgens snel uit te persen en dan weer te verkopen.

Hieronder kun je een impressie zien van de bijeenkomst en een deel van mijn toespraak. (4:37 min). Er staat ook een verslagje op de site van de afdeling Rotterdam.

Get the Flash Player to see the wordTube Media Player.