Slechtvalken

Met dank overgenomen van J.G.Ch.A. (Jan) Marijnissen i, gepubliceerd op woensdag 25 april 2007.

Slechtvalk

Op Planet kun je - net als vorig jaar - met de webcam meekijken hoe een stel jonge slechtvalken door hun ouders wordt (op)gevoed.

Echter, dit weekend ging het mis. Moeder slechtvalk is weg. Vader staat er op dit moment alleen voor. Of de kuikens het redden is dus maar de vraag.

Op het forum van Planet is een flinke discussie losgebarsten of ‘de mens’ moet ingrijpen, het liep zo hoog op dat de Vogelbescherming reageerde.

Ma lijkt definitief weggejaagd van haar drie kuikens door een uit de kluiten gewassen indringster. Dat komt hard aan bij veel slechtvalkfans die Ma de afgelopen weken en jaren hebben gevolgd. Plotseling valt haar zorg over de kuikens weg en staat Pa er alleen voor.

Het is sterk de vraag of de jonkies deze tegenslag zullen overleven, maar de Vogelbescherming Nederland vindt ingrijpen door de mens niet wenselijk. “Naar onze menselijke maatstaven kan de natuur heel hard zijn. Kijkers worden daarmee nu geconfronteerd, maar in de roofvogelwereld zijn dergelijke taferelen geen uitzondering,” vertelt Cees de Pater van de Vogelbescherming.

De kijkers vonden het allemaal erg zielig en dat is het natuurlijk ook. Vandaag kreeg ik een mailtje met de vraag of ik de minister wilde vragen om in te grijpen. Maar ik ben het eens met de Vogelbescherming en de voorzitter van de Werkgroep Slechtvalken Nederland.