VNO-NCW stelt macht aandeelhouders ter discussie

Met dank overgenomen van J.G.Ch.A. (Jan) Marijnissen i, gepubliceerd op dinsdag 1 mei 2007.

VNO-NCW-voorzitter Bernard Wientjes stelt de toegenomen macht van aandeelhouders ter discussie. De werkgeversvoorman noemde de mogelijke opbreking van ABN Amro in een interview met NRC Handelsblad gisteren “heel zorgelijk”.

“Wij als VNO-NCW zijn natuurlijk van de liberale markteconomie, maar we moeten toch kritisch kijken naar de vermindering van de beschermingsmaatregelen die bedrijven kunnen inzetten tegen eventuele ongewenste overnames”, aldus Wientjes.

“Bij ABN Amro gaat de markt zijn gang, maar misschien kan dit toch Den Haag wakker schudden. Wij zijn sinds het regeerakkoord heel kritisch: dit kabinet heeft geen visie hoe Nederland zich moet opstellen in een globaliserende wereld. Daar willen wij opnieuw met het kabinet over praten”, zegt Wientjes. (Zibb.nl)

Al eerder schreef ik over de mogelijke opsplitsing van de ABN-AMRO:

Ongewild schuiven we - mede onder invloed van ‘Brussel’ - steeds verder op in de richting van het Angelsaksische kapitalisme: alle ruimte voor de aandeelhouders en de snelle jongens met de grote geld. De mensen die juist belang hebben bij goed bestuur en zekerheid delven het onderspit.

Het VNO-NCW zal niet dezelfde argumenten hebben als ons, maar ondervinden nu ook diezelfde nadelen van het Angelssakische model. Een opsplitsing van bedrijven enkel en alleen om op korte termijn de meeste winst te maken is enkel interessant voor een hele kleine groep mensen. Werknemers, en de laatste tijd dus ook werkgevers, hebben het nakijken.

Wat er precies met de ABN-AMRO zal gebeuren is nog niet zeker. Bij beide overname of splitsing sta ik niet te juichen, maar de overname door Barclays lijkt de minst slechte optie als er gekozen moet worden, ook al kost dat vele banen wereldwijd.

Naar aanleiding van de perikelen rondom Stork formuleerde de SP vijf stappen om de doorgeschoten macht van de aandeelhouders te beperken, zeker met het oog op de activistische hedge-funds.

  • 1. 
    Een sterkere positie van de factor arbeid in een bedrijf om zo tegengas te bieden aan de doorgeschoten aandeelhoudersmacht van het flitskapitaal. Dit kan door de ondernemingsraad direct de helft van de Raad van Commissarissen te laten benoemen.
  • 2. 
    Meer transparantie door de meldingsplicht van een belang te verlagen van 5% naar 1%. Bovendien moeten beleggers verplicht worden om hun bedoelingen en plannen openbaar te maken. Dat geldt ook voor beleggers die gezamenlijk optreden en daardoor effectief één partij vormen.
  • 3. 
    Overnames die gericht zijn op snelle winst worden ontmoedigd door de renteaftrek voor overnameschulden te beperken.
  • 4. 
    Bedrijven moeten zelf naar de rechter kunnen stappen om een onderzoek te doen naar het gedrag van aandeelhouders. Nu kan een bedrijf dat niet zelf maar de aandeelhouders wel.
  • 5. 
    Er komt een verbod op stemmen met geleende aandelen. Hedge funds lenen vaak aandelen om zo aan stemrecht te komen. Door dit te verbieden wordt deze beleggingsclubjes een belangrijk wapen uit handen genomen.