Manifestatie FNV doorgeschoten aandeelhoudersbelang

Met dank overgenomen van J.G.Ch.A. (Jan) Marijnissen i, gepubliceerd op zaterdag 12 mei 2007.

Dinsdag 15 mei organiseert FNV Bondgenoten een manifestatie met Unilever-werknemers voorafgaand aan de aandeelhoudersvergadering van het concern. De werknemers willen hiermee de directie en aandeelhouders nogmaals wijzen op het werknemersbelang in de toekomstplannen van Unilever. (…) Ook de rol van de aandeelhouders bij ABN AMRO staat de laatste weken hoog op de agenda’s. Om die reden heeft de vakbond leden bij ABN AMRO opgeroepen naar de Unilever-manifestatie te komen om aandacht te vragen voor hun situatie. (FNV-Bondgenoten)

Net als de SP pleit de FNV ervoor om de macht van de aandeelhouders te beperken. De hedge- en private equity funds hebben te weinig oog voor de belangen van werknemers en zijn openlijk uit op korte-termijn winsten. Dat komt de continuïteit van het bedrijf niet ten goede komen. Ook werkgeversorganisatie VNO-NCW stelde de macht van de aandeelhouders al ter discussie. Op initiatief van de SP was er onlangs nog een hoorzitting van de Kamer over de praktijken van deze investeringsmaatschappijen die bedrijven opkopen om ze vervolgens snel uit te persen en dan weer te verkopen. De SP heeft duidelijke plannen hoe één en ander kan worden aangepakt.

Vorig jaar nog staakten enkele afdelingen van Unilever die tegen de nadelige gevolgen van de globalisering en de doorgeschoten aandeelhoudersmacht aanliepen. Ik ben er toen langs geweest, hieronder kun je de video daarvan nog eens bekijken. Ook Kevin Curran, bestuurslid van de internationale vakbeweging voor de voedingsindustrie IUF, benadrukte daar dat het hier gaat om een grotere strijd, die overal ter wereld gevoerd wordt voor werkgelegenheid en werkzekerheid. Deze zullen we met zijn allen moeten voeren, willen we dat welvaart gelijk wordt verdeeld over de werknemers, in plaats van enkel over de aandeelhouders of de private equity funds.

Get the Flash Player to see the wordTube Media Player.

Sharon Gesthuizen zal namens de SP op de manifestatie spreken.