Vout vlees zwart markeren

Met dank overgenomen van J.G.Ch.A. (Jan) Marijnissen i, gepubliceerd op dinsdag 8 mei 2007.

Als geïmporteerd vlees niet volgens de Nederlandse milieu- en dierwelzijnsnormen is geproduceerd, moet het een ‘zwart label’ krijgen waarop dit vermeld staat. Dit stelt SP-Kamerlid Krista van Velzen voor. “Een importverbod voor fout vlees is dankzij allerlei verdragen niet haalbaar, maar als we die foute producten duidelijk labelen, wordt het voor de consument een stuk makkelijker om voor duurzamer geproduceerd vlees te kiezen.”

Er komen in Europa gemeenschappelijke regels om een vuist te maken tegen bijvoorbeeld de moordende concurrentie met kippenfokkers uit Brazilië. De Europese Commissie heeft regels vastgesteld waar houders van vleeskuikens aan moeten voldoen; ze mogen voortaan maximaal met 21 kippen op 1 vierkante meter leven.

SP-Kamerlid Van Velzen: “Wetenschappers vinden 17 volgroeide kippen het uiterste, met het oog op het welzijn van de dieren. Nederlandse pluimveehouders zitten daar doorgaans ver boven en daarom is nu sprake van een kleine verbetering voor dieren in Nederland, maar het is nog lang niet genoeg. Het kan echter nog veel erger: in een land als Thailand, dat steeds meer naar Europa exporteert, wordt op een nog veel schandaliger manier met de dieren omgesprongen. Als klant in de supermarkt is het echter heel moeilijk te zien welk vlees is geproduceerd volgens onze minimale milieu- en dierwelzijnsnormen en welk vlees echt heel fout is. Een importverbod voor het foute vlees is niet haalbaar, volgens internationale handelsverdragen mag je producten niet zomaar bevoordelen, ook niet als ze duurzaam geproduceerd zijn. Maar wat volgens mij wél kan, is benoemen dat een product niet aan onze standaarden voor dierwelzijn en milieu voldoet. Dan zullen steeds meer mensen het laten liggen.”

Persbericht SP

Binnenkort spreekt de Kamer over de bio-industrie. De ruim 100.000 handtekeningen onder het burgerinitiatief ‘Stop fout vlees‘ hebben daarvoor gezorgd.

De SP heeft er vaak aandacht voor gevraagd.