Dag van Europa

Met dank overgenomen van J.G.Ch.A. (Jan) Marijnissen i, gepubliceerd op woensdag 9 mei 2007.

Dag van Europa

(ArtToday Inc.)

Vandaag is officieel ‘De dag van Europa‘. Prima, samenwerking heeft ons veel goeds gebracht. Maar de regering gebruikt de dag om de geesten rijp te maken voor de nieuwe grondwet, pardon, nieuw ‘verdrag’.

Stukje bij beetje blijkt dat dit kabinet de essentie van de afgewezen grondwet gewoon intact laat. De Volkskrant laat een aantal Kamerleden aan het woord, de reactie van Van Baalen is tekenend:

‘Het kabinet laat het motorblok van de Grondwet ongewijzigd’, concludeert VVD-Kamerlid Van Baalen. ‘Aan essentiële zaken als de omvang van de Commissie, de stemverhouding tussen de lidstaten, het opgeven van ons vetorecht, wordt niet gemorreld. (…)

‘Als iets geen Grondwet meer heet, wil dat niet zeggen dat het geen Grondwet meer is. Met de symboliek verdwijnt het idee van een Europese federatie. Niet het motorblok, maar de toeters en spiegels waren de steen des aanstoots.’ Van Bommel (SP) ziet dat anders. ‘De burger heeft geen néé gezegd tegen een vlag of een volkslied, maar tegen veranderingen die van Europa een superstaat maken. Het kabinet verkoopt hetzelfde onder een andere naam. Mijn gevoel zegt dat we grotesk belazerd worden.’