Plasterk moet alles op alles zetten

Met dank overgenomen van J.G.Ch.A. (Jan) Marijnissen i, gepubliceerd op zondag 29 april 2007.

Regeringspartijen CU en PvdA nemen geen genoegen met de melding van minister Plasterk (Onderwijs) eerder deze week dat gratis schoolboeken er komend schooljaar niet meer in zitten.

De twee partijen willen samen met de SP dat de bewindsman alles op alles zet om het toch voor elkaar te krijgen, desnoods alleen voor de onderbouw. (Telegraaf)

Al lange tijd onderzoekt de SP de schoolkosten onder ouders met kinderen. ‘Vrijwillige’ ouderbijdrage, schoolboeken, reiskosten, excursies, materialen en gereedschappen, de kosten rijzen voor veel ouders de pan uit. In 2005 lanceerden we opnieuw het plan om schoolboeken gratis te maken. Het kost de overheid 210 miljoen euro om de schoolboeken te vergoeden, maar daar tegenover staan ook besparingen zoals de afschaffing van de bureaucratische en ingewikkelde Tegemoetkoming Schoolkosten kan worden afgeschaft.

Nederland behoort nu nog tot de kleine groep van Europese landen waar de ouders opdraaien voor de kosten van schoolboeken en andere aspecten van het onderwijs. Gelukkig werd twee jaar geleden eindelijk het lesgeld voor 16 en 17-jarigen in het beroepsonderwijs afgeschaft, maar dat is niet genoeg. Uiteindelijk moeten we er naar toe dat onderwijs - bijna de meest belangrijke en verantwoordelijke taak van de overheid - gratis toegankelijk wordt tot aan het niveau van de startkwalificatie (Havo, Vwo en ROC niveau 2). De SP wil de ouderbijdrage maximeren en op den duur afschaffen. Leermiddelen moeten door de school gratis worden verschaft. Dit is overigens in lijn met het Europees verdrag uit 1978 waarin staat dat lidstaten moeten streven naar kosteloos basis- en voortgezet onderwijs.

Ik ga ervan uit dat Plasterk alles op alles zet om dit niet een jaar voor zich uit te schuiven. Het heeft inmiddels al veel te lang geduurd.

Zie ook:

Onwijs duur onderwijs 2005 (pdf)

Onwijs duur onderwijs 2004 (pdf)