Een half miljoen onverzekerden?

Met dank overgenomen van J.G.Ch.A. (Jan) Marijnissen i, gepubliceerd op woensdag 2 mei 2007.

Op 1 mei 2006 waren er ongeveer 241 duizend mensen niet verzekerd tegen ziektekosten. Dit is 1,5 procent van de Nederlandse bevolking. Allochtonen zijn relatief veel vaker onverzekerd dan autochtonen. Ook blijken veel gezinnen met kinderen niet verzekerd te zijn tegen ziektekosten. Het percentage onverzekerden onder uitkeringsgerechtigden daarentegen was relatief laag. Dit blijkt uit cijfers van het CBS. Het nieuwe cijfer van 241 duizend onverzekerden valt hoger uit dan de eerder gepubliceerde raming van 182 duizend op 5 juli 2006. Dit komt doordat een nieuwe nauwkeuriger methode is gebruikt.

De verwachting is dat hier in juli weer zo’n 240.000 onverzekerden bij komen, omdat dan een nieuwe lichting uit de verzekering wordt gezet die niet wil of kan betalen. Dan zitten we dus al bijna op een half miljoen.

De minister die destijds verantwoordelijk was voor de introductie van het nieuwe zorgstelsel, VVD’er Hans Hoogervorst, heeft altijd ontkend dat er grote groepen onverzekerden zouden ontstaan. De SP wil na het reces overleg met zijn opvolger, CDA-minister Ab Klink. Die was overigens in de vorige kabinetsperiode achter de schermen een van de uitvinders van de nieuwe zorgverzekeringswet. Ben benieuwd…