Over de behandeling van Polen

Met dank overgenomen van J.G.Ch.A. (Jan) Marijnissen i, gepubliceerd op woensdag 5 april 2006.

FNV Bondgenoten heeft in aanloop naar de demonstratie ‘gelijk werk, gelijk loon‘ het grievencahier ‘Jij, Jerzy‘ gepubliceerd. Hierin staat de behandeling van Poolse en andere buitenlandse werknemers in Nederland centraal.

Uit de conclusie:

Uit de tekst hiervoor in deze uitgave zal duidelijk zijn geworden dat vrij verkeer van werknemers tot nu toe vrijwel alleen maar heeft geleid tot schaamteloze uitbuiting en oneerlijke concurrentie. In het ene geval in ernstiger mate dan in het andere, maar toch. Dat is schandalig en schadelijk. Niet alleen voor de partijen die het direct aangaat – de buitenlanders die hier komen werken – maar ook voor onze eigen Nederlandse werknemers, en dan met name zij die toch al in een zwakke arbeidsmarktpositie verkeren zoals jongeren, laagopgeleiden en allochtonen.

De conclusies van het FNV over de uitbuiting van Oost-Europese werknemers, en de gevolgen van openstelling voor de Nederlandse werknemers komen veelal overeen met wat de SP signaleerde in het rapport: ‘Open grenzen, eerlijk werk‘. In dit rapport zijn we met voorstellen gekomen om deze uitwassen tegen te gaan. Hieronder vallen onder andere het instellen van een CAO-autoriteit en herinvoering van vergunningsplicht voor uitzendbureau’s.

Het cahier van het FNV is hier te lezen.