Migration meltdown

Met dank overgenomen van J.G.Ch.A. (Jan) Marijnissen i, gepubliceerd op dinsdag 22 augustus 2006.

Sir Andrew Green, chairman of Migration Watch UK, said a “pause” was needed because the numbers of immigrants from countries which became members in 2004 was “far more than the government ever suggested”.

“The reality is that the whole scale of immigration into Britain has got out of hand,” he told BBC News.

Sinds 2004 zijn 600.000 immigranten, vooral uit Oost-Europa, in het Verenigd Koninkrijk gaan werken. De Britse regering voorspelde dat er 15.000 per jaar zouden komen. Twintig keer meer dan geschat. Ook onze regering houdt ons maar kleine getallen voor. De situatie in het VK toont aan dat er gigantische verschillen zijn tussen verwachting en realiteit van arbeidsmigratie. Sommigen zeggen dat de Britse economie erdoor gegroeid is, maar dat geldt ook voor landen die de instroom reguleren.

Het debat over de open-grenzen politiek is in het VK opgelaaid. In 2007 zullen Roemenenen en Bulgaren de Britse arbeidsmarkt zonder hindernissen

op kunnen. Een uitgelekt rapport van het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken beschrijft verregaande gevolgen voor het complete sociale-, woon- en onderwijsstelsel van de Britten.

One of her biggest fears is that the courts may force the Government to scrap its restrictions on East European immigrants applying for council houses or benefits. At present, they receive some benefits only if they register for work - which one in three don’t do - and earn full benefit rights after they have worked for a year. (…) The influx of cheap labour is forcing British workers to take pay cuts with ’serious implications’ for social tension. (Daily Mail)

Het artikel beschrijft de verwachtingen van de Britse overheid. De conclusie is dat het VK het geen jaar meer volhoudt als geen restricties aan de arbeidsmigratie worden gesteld. De druk op het complete stelsel wordt zo groot dat men waarschuwt voor een ‘migration meltdown’.

Mede door acties van het FNV en de SP is volledige openstelling van de Nederlandse grenzen vooralsnog tegengehouden. Maar dit gevecht is nog lang niet voorbij. We moeten voorkomen dat werknemers in Europa tegen elkaar worden uitgespeeld zodat alle sociale zekerheden die zijn opgebouwd niet teloorgaan in een onderlinge concurrentiestrijd. We moeten zorgen dat de landen in Oost-Europa naar ons welvaartsniveau worden getild, niet andersom.