Staking Smit in Rotterdam

Met dank overgenomen van J.G.Ch.A. (Jan) Marijnissen i, gepubliceerd op vrijdag 9 maart 2007.

Staking bij Smit

Twee weken geleden zijn de 240 havenslepers van Smit in de Rotterdamse haven met steun van de vakbonden in staking gegaan. Ze eisen een tegemoetkoming in de gestegen ziektekostenpremie, betaling van de volledige arbeidsongeschiktheidspremie door de werkgever, een goede ouderenregeling en een eenmalige uitkering nu de winst van Smit in 2006 is verdubbeld tot 75 miljoen. Toen het slecht ging, hebben de werknemers veel ingeleverd. Maar nu het veel beter gaat wil de directie niet over de brug komen.

Vandaag ben ik bij de stakers op bezoek geweest. Vandaag was de vierde stakingsdag. Eigenlijk wilde ik er al eerder toen al naar toe - maar de campagne liet me geen tijd.

De staking deed me denken aan de staking van 1979, ook bij Smit. Bij die staking - ook toen al actief ondersteund door de SP - ging het er heel hard aan toe, met ontruimingen, de ME, tot rechtszaken tegen het eigen personeel aan toe.

Stakers  bij Smit

Het weer was slecht, maar de stakers waren in een goede stemming. Hun eisen zijn redelijk. Velen van hen werken al jaren in de Rotterdamse haven. Ze houden van hun werk. Met hart en ziel draaien ze vaak diensten van 14 uur per dag. Het is niet te verkroppen dat de winst van Smit steeds verder groeit en de werknemers daar - nu het zo goed gaat - helemaal niets van terugzien.

Nadat ik de stakers had toegesproken, heb ik een gesprek opgenomen met Cees Bos, FNV-vakbondsbestuurder en onderhandelaar bij Smit. Hieronder te beluisteren.

Cees Bos, onderhandelaar

In gesprek met vakbondsbestuurder Cees Bos

Zie ook de foto-reportage

Item op TV-Rijnmond (RealPlayer)

up-date:

ROTTERDAM - De slepers van het havenbedrijf Smit Harbour Towage hebben zaterdagmorgen om 7.00 uur hun werk hervat. De rechtbank in Rotterdam bepaalde in de nacht van vrijdag op zaterdag in een kort geding dat dat moest. (nu.nl)