Het huis is nog lang niet op orde

Met dank overgenomen van J.G.Ch.A. (Jan) Marijnissen i, gepubliceerd op donderdag 19 april 2007.

Als je gasten wil ontvangen, moet je huis op orde zijn. Met de enige echte nieuwe maatregel die is getroffen, bestuurlijke handhaving van het minimumloon, is het huis niet op orde. Er is veel meer voor nodig om buitenlandse arbeiders te ontvangen en te voorkomen dat ze worden onderbetaald, onder beroerde omstandigheden worden gehuisvest en oneerlijke concurrentie opleveren voor werknemers en kleine werkgevers.

Aldus Paul Ulenbelt in het debat met minister Donner vanmiddag. Donner wil de grenzen per 1 mei aanstaande volledig openen voor Oost-Europese werknemers. De Kamer twijfelt nog. En terecht.

Want als zelfs de Vereniging van Internationale Arbeidsbemiddelaars - 30 bedrijven gespecialiseerd in het uitzenden van onder andere arbeiders uit Polen - zegt: “Het ongebreideld toelaten van arbeiders uit de nieuwe EU-landen, zoals het kabinet wil, zal een explosie van misstanden veroorzaken,” dan moet je je als minister toch echt achter de oren krabben.

De kwestie van de open grenzen speelt al langere tijd. De Kamer heeft mede onder druk van de SP en de bonden gelukkig besloten om de grenzen nog niet volledig open te gooien. Daarvoor is er sprake van te veel uitbuiting, en teveel ongelijke concurrentie met Nederlandse werknemers. Polen zelf kampt inmiddels met groot tekort aan werknemers, en moet nu mensen uit de Oekraïne halen.