Smitters bereiken akkoord

Met dank overgenomen van J.G.Ch.A. (Jan) Marijnissen i, gepubliceerd op woensdag 25 april 2007.

Stakers  bij Smit

Aan de slepende cao-onderhandelingen tussen de havenslepers van Smit en het bedrijf is een einde gekomen. De leden van de vakbond FNV Bondgenoten stemden dinsdagmiddag in met het begin deze maand bereikte onderhandelingsresultaat van de bonden en Smit.

De nieuwe cao krijgt een looptijd van drie jaar. Naast een jaarlijkse loonsverhoging van veertig euro per 1 januari ontvangen de werknemers prijscompensatie. Verder krijgen ze in 2007 een eenmalige uitkering van duizend euro en een tegemoetkoming in de ziektekosten. De WGA-premie komt voor rekening van de werkgever. (Elsevier)

De acties begonnen eind februari. Sindsdien hebben de Smitters het werk verschillende malen neergelegd, van enkele uren tot enkele dagen. De SP heeft de Smitters steeds gesteund. We hebben de film laten zien over de beroemde staking bij Smit in 1979.

Zelf ben ik ook nog langs geweest. Ik sprak onder andere met FNV-bestuurder Cees Bos, dat gesprek kun je hier terugluisteren. De Smitters zijn tevreden, Cees Bos is tevreden, dus: Mannen, van harte gefeliciteerd!