De grenzen gaan open

Met dank overgenomen van J.G.Ch.A. (Jan) Marijnissen i, gepubliceerd op donderdag 26 april 2007.

Gisteren bleek dat een meerderheid van de Kamer de grenzen voor Oost-Europese werknemers wil openen per 1 mei. Donner heeft toegezegd dat de overheid zal controleren op het betalen van het minimumloon, maar er is nog steeds uitbuiting en er ligt nog steeds een brandbrief van de vier grote steden, die zich grote zorgen maken over de mensonterende toestanden met betrekking tot huisvesting. Het huis is nog lang niet op orde, zoals Paul Ulenbelt al eerder aangaf:

Als je gasten wil ontvangen, moet je huis op orde zijn. Met de enige echte nieuwe maatregel die is getroffen, bestuurlijke handhaving van het minimumloon, is het huis niet op orde. Er is veel meer voor nodig om buitenlandse arbeiders te ontvangen en te voorkomen dat ze worden onderbetaald, onder beroerde omstandigheden worden gehuisvest en oneerlijke concurrentie opleveren voor werknemers en kleine werkgevers.

Modern-day slavery

In Engeland, waar de grenzen al langere tijd geheel open zijn, kwam vandaag aan het licht dat er een nieuwe onderklasse is ontstaan. Buitenlandse werknemers worden misleid om te komen, uitgebuit en onderbetaald.

Migrant workers are being lured to Britain by deception and are forming a new exploited underclass, a BBC investigation has discovered. Undercover Lithuanian journalist Audrius Lelkaitis discovered a new form of people trafficking, systematic underpayment and exploitation. Human trafficking experts said the conditions suffered by some migrant workers was “modern-day slavery”. All companies targeted by the investigation deny exploiting workers. (BBC)

Al eerder werd bekend dat Engeland de toestroom van Oost-Europese werknemers totaal niet aankon.

Helaas hebben ook de PvdA en GroenLinks zich laten ‘gerust stellen’ door minister Donner.