Het G-woord

Met dank overgenomen van J.G.Ch.A. (Jan) Marijnissen i, gepubliceerd op maandag 26 maart 2007.

Op 1 juni 2005 wezen de Fransen en de Nederlanders de plannen voor een Europese superstaat resoluut af. Hoewel PvdA, CDA, GL, VVD én de regering vóór waren, dachten de mensen er heel anders over.

Maar de landen die de nieuwe Europese Grondwet goedkeurden, meestal zónder hun bevolking te raadplegen, rusten niet. Onder leiding van Duitsland, nu voorzitter van de EU, wordt er grote druk op ons land uitgeoefend. We hebben het allemaal afgelopen weekend in Berlijn kunnen zien. Achter de schermen is ook het internationale bedrijfsleven erg aktief om de druk nog verder op te voeren.

De nieuwe regering zit nu tussen twee vuren. Enerzijds de bevolking die de superstaat Europa afwijst en anderzijds een deel van de andere lidstaten die verdere federalisering wil. Hoe te komen tot een oplossing? De regring heeft daar het volgende op gevonden:

We spreken niet meer over een Grondwet, maar over een Verdrag. En, we organiseren geen referendum meer, het gaat immers slechts om een Verdrag.

De uitkomst van het referendum van 1 juni 2005 wordt zo te niet gedaan. De macht is dan weer aan de politici die al in 2005 vóór de Grondwet waren….

Ik ben vóór samenwerking in Europa, want dat maakt vrede en voorspoed mogelijk. Maar ik ben tégen een Europa dat ons op allerlei gebied de wet voorschrijft. Waarom moeten wij instemmen met een EU die ons verplicht van alles te privatiseren? Waarom moet ons busvervoer door middel van marktwerking worden aanbesteed? Waarom moeten wij naar een Europees leger, zoals Angela Merkel wil? Waarom bemoeit Brussel zich met de inrichting van onze speeltuinen?

Europa, met 27 landen en bijna een half miljard inwoners, is te groot en te divers om transparant en democratisch te kunnen zijn. De noodzakelijke publieke contrôle ontbreekt geheel. Willen we de democratie (de ultieme macht van het volk) veiligstellen, dan zal dat op nationaal niveau moeten.

De regering maakt ‘n grote fout wanneer ze denkt dat ze ons land kan uitleveren aan Brussel zonder eerst expliciet toestemming te vragen aan de bevolking. Na de afwijzing van de Europese Grondwet door twee van de drie Nederlanders in 2005, zou de regering er zelf op moeten staan dat er een referendum wordt gehouden over datgene wat nu in de maak is en in het najaar het licht zal zien.