‘In de stront’

Met dank overgenomen van J.G.Ch.A. (Jan) Marijnissen i, gepubliceerd op woensdag 4 april 2007.

Arbeidsongeschikten die geen bezwaar hebben aangetekend tegen hun herkeuring lopen financiële compensatie mis nu de rechter heeft bepaald dat dit herkeuringsbesluit in strijd is met de wet. Dat zei minister van Sociale Zaken Piet Hein Donner (CDA) dinsdag tijdens het vragenuurtje. Paul Ulenbelt (SP) vindt dat Donner de mensen ‘in de stront’ laat zakken. (Trouw)

Het gaat hier om een groep van 30.000 mensen die de dupe zijn van een regel die het UWV drie jaar geleden invoerde. Daarbij gaat men bij compensatie uit van een 38-urige werkweek, en niet van het echte aantal uren dat mensen hadden gewerkt (chauffeurs werken bijvoorbeeld veel langer). Gevolg, inkomensachteruitgang. En dat is tegen de wet, zo beoordeelden al meerdere rechtbanken.

Ondanks herhaaldelijke vragen van achtereenvolgens Paul Ulenbelt, Jan de Wit en Agnes Kant om een compensatiemaatregel in een debat gisteren, bleef Donner volhouden dat ‘dit niet de manier is hoe de rechtsstaat werkt’. ‘Hoe werkt die dan wel? We laten mensen herkeuren, met regels die tegen de wet blijken te zijn, en vervolgens laten we al die mensen die niet zo snel, slim, of moedig waren om beroep aan te tekenen gewoon zitten - in de stront’, aldus Paul Ulenbelt.