15e Nederlandse Cartoonfestival

Met dank overgenomen van J.G.Ch.A. (Jan) Marijnissen i, gepubliceerd op maandag 23 april 2007.

Het 15e Nederlandse Cartoonfestival werd gisteren geopend. Het thema is ‘ongelooflijk’, oftewel mens en religie. Vijfhonderd cartoonisten afkomstig uit 53 landen dongen mee naar de prijs die werd vergeven bij de opening van het festival. Uiteindelijk won de Amerikaanse Ann Telnaes. Ze tekende een cartooniste die in een afgebakend vlak staat, getekend door een imam, een rabbijn, een priester en een politicus. Volgens de winnares zijn zij degenen die de grens voor cartoonisten trekken.

Ann Telneas

Je mag er van hen niet overheen komen. Dat moet van mij niet kunnen, maar het gebeurt helaas wel”, verklaart de winnares haar spotplaat. Zij maakte haar prent in 2006, toen een Deense cartoonist de spot dreef met de profeet Mohammed. “In die sfeer moet je mijn werk ook zien”, legt Telnaes uit. (BN/ De Stem)

Het Nederlands Cartoonfestival wordt georganiseerd door de Nederlandse Cartoonistenvereniging die is aangesloten bij de Federation of Cartoonists Organisations (FECO). Hier zijn wereldwijd 5000 cartoonisten bij aangesloten. De tentoonstelling van ruim 390 cartoons is vanaf vandaag te zien in het Markiezenhof, Bergen op Zoom. Ook kun je een catalogus

De cartoonisten op deze site doen ook nog steeds hun best, dus neem vooral een kijkje.